O kolik dál dojede na dálnici? Otestovali jsme to v Audi Q8 e-tron
test

O kolik dál dojede na dálnici? Otestovali jsme to v Audi Q8 e-tron

Test dálničního dojezdu + video
1

Původní e-tron byl pionýrem s vysokými prodeji a kvalitními jízdními vlastnostmi. S faceliftem nyní Audi přináší nejen nové jméno Q8 e-tron, ale také vylepšenou efektivitu a větší baterii. O kolik delší má novinka reálný dojezd na dálnici? To vám ukážeme v dnešním testu.

Audi e-tron představené v roce 2018 bylo elektrickým pionýrem v koncernu Volkswagen. První auto čistě postavené jako elektromobil navíc ve své době mělo velmi malou konkurenci a Audi zejména své německé konkurenty výrazně předběhlo svým luxusním SUV s rychlým nabíjením, relativně dlouhým dojezdem a množstvím vychytávek v čele s virtuálními zpětnými zrcátky. Není tak divu, že se ho po celém světě prodalo přes 160 tisíc kusů a pro Audi byla elektrická premiéra velkým úspěchem.

O kolik dál dojede na dálnici? Otestovali jsme to v Audi Q8 e-tron – test dojezdu

Po čtyřech letech se už ale konkurence zostřila, dorazilo BMW iX nebo nově například Mercedes EQE SUV a Audi uvedlo facelift, který dostal nejen nové jméno Audi Q8 e-tron, ale zejména inovovanou techniku v čele s větší baterií s masivní kapacitou 114 kWh (106 kWh využitelných). Ta by společně s vylepšením efektivity měla Q8 e-tron dostat na nebo nad úroveň konkurentů, zejména pak na dálnici, kde původní e-tron dosahoval dojezdu 300 až 330 kilometrů v zimě a kolem 350 kilometrů v létě. Jak na tom je nový Q8 e-tron?

Srovnání původního Audi e-tron a faceliftovaného Audi Q8 e-tron. Vizuální změny jsou velmi malé, hlavní novinky jsou pod podlahou

S Audi jsem opět jel naši standardní trasu Praha – Rozvadov a zpět, abych zjistil, jakou má na dálnici D5 při 130 km/h reálnou spotřebu a dojezd. Ještě předtím jsme provedli test spotřeby na našem standardizovaném 60km okruhu stejně tak jako spotřebu a testy při ustálených rychlostech. Kombinovaná spotřeba vyšla při zimně-jarních teplotách kolem 5 stupňů Celsia na 23,8 kWh/100 km, přičemž reálný kombinovaný dojezd tak činí necelých 450 kilometrů. A realita na dálnici? Pojďme to zjistit.

Audi Q8 e-tron
Startovací bod u Hyperchargeru PRE na Zličíně

Testovací Q8 e-tron máme na 21" kolech, což pro dojezd není ideální. Pokud by byly obuté 19", mohli bychom připočítat zhruba 15 až 20 km dojezdu. Nicméně jedná se již o letní pneumatiky, auto máme také s virtuálními zpětnými zrcátky, které snižují aerodynamický odpor a zvyšují dojezd. Testujeme verzi 55, tedy s výkonem 300 kW, pohonem všech čtyř kol za pomocí dvojice asynchronních elektromotorů.

Nová baterie u Q8 e-tron 55

Startovací teplota u Hyperchargeru PRE na pražském Zličíně je 11 stupňů Celsia a slunečno, tedy poměrně dobré podmínky pro dojezd. Auto vzorně ukazuje výpočet dojezdu v procentech na Rozvadově i zpět v Praze, nicméně auto jsem přebral po jiném novináři, který s autem jezdil hodně dynamicky. Protože e-tron výrazně do odhadovaného dojezdu promítá i jízdní styl a dosavadní spotřebu, jsem si jistý, že odhadovaný dálniční dojezd 332 kilometrů bude nakonec výrazně lepší, protože s autem budu jezdit na dálnici na adaptivní tempomat a dle rychlostních limitů.

Úvodní odhad dojezdu je pesimistický, před mnou s autem jezdili zřejmě velmi agresivně

Na tempomatu nastavuji rychlost 134 km/h, což odpovídá 130 km/h dle GPS a vyrážím. Celou cestu se držím na hranici rychlostních limitů, případně co (místy hustá) doprava dovolí. Klimatizaci mám nastavenou na 21 stupňů Celsia. Venkovní teplota mezitím klesla na 7 stupňů Celsia. Na dálnici se nechávám rozmazlovat vzduchovým podvozkem, masážními sedačkami, oceňuji výborný audiosytém Bang & Olufsen i dobré odhlučnění. Virtuální zpětná zrcátka se sama přepnula do dálničního pohledu se širším záběrem v rozích pro minimalizaci mrtvých úhlů. Q8 e-tron je, stejně jako předchůdce, výborná loď pro pohodlné polykání kilometrů.

Pohodlný interiér je ideální na dlouhé dálniční cesty

Na otočce v Rozvadově, který je o 200 metrů výše než pražský Zličín, mám spotřebu 27,4 kWh/100 km a přijíždím sem se 62 % baterie, tedy výrazně více, než kolik auto při odjezdu z Prahy předpokládalo. Přesně po ujetí 200 kilometrů dálničním tempem pak auto ukazuje dojezd dalších 174 kilometrů. Tak uvidíme, jak bude Audi přesné. Na cestě zpět do Prahy směrem z kopce neklesá spotřeba tolik, jak jsem předpokládal. Dle větrného rukávu totiž odhaluji, že jedu proti větru, u Plzně tak mám stále spotřebu přes 27 kWh na 100 km. Zpět do Prahy pak přijíždím s 24 % a spotřebou 27,2 kWh/100 km. Auto ale ukazuje zbývající dojezd ještě dlouhých 87 kilometrů, tak to jedu vyzkoušet na pražský okruh a dálnici D1.

Po 300 kilometrech má Q8 e-tron stav baterie přes 20 % a ukazuje dalších 73 kilometrů dojezdu, i když teplota už padá pod pět stupňů Celsia. To je velmi konzistentní odhad a vypadá, že Audi předvídá dojezd skutečně extrémně přesně. A celkový výsledek? Do cíle, který tvoří nabíjecí stanice Ionity Nupaky, přijíždím po 351 kilometrech s 6 % baterie, spotřebou 26,8 kWh a zbývajícím dojezdem 23 kilometrů. Audi tedy už u Rozvadova naprosto přesně odhadlo reálný celkový dálniční dojezd, který činí 374 kilometrů. Letní dojezd s menšími koly by tak mohl atakovat hranici 400 kilometrů a u Sportbacku bychom měli získat ještě pár kilometrů navíc.

Finální hodnoty dojezdu

Celkově je tedy dojezd na dálnici nad hranicí 370 kilometrů v zimně-jarních teplotách velmi dobrý a mezi vozy kategorie SUV patří nyní Q8 e-tron mezi vůbec to nejlepší, co si můžete koupit. Zhruba za měsíc otestujeme na dálnici také verzi Sportback, která by měla mít ještě vyšší dálniční dojezd kolem 400 kilometrů a jsme tak zvědaví na rozdíl.

Technické parametry Audi Q8 e-tron 55

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 915 × 1 937 × 1 633 mm, 2 510 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon300 kW, 400 koní, točivý moment: 664 Nm
Baterie114 kWh (106 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 170 kW, palubní: 22 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 20,6 kWh / 100 km, dojezd: 582 km
Cena od2 395 900 Kč

Foto: Martin Pultzner

Diskuze ke článku
Roman Placer
Roman Placer
Na SUV velmi slušné parametry a tleskám též za to, že tam netrčí do prostoru tablet, ale displeje zůstaly stále vkusně integrované do palubky ;) Jinak děkuji za moc pěknou recenzi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze