Kaabo Skywalker 8H
test

Kaabo Skywalker 8H

Ideální kompromis mezi kompaktními rozměry a výkonem

Přišlo teplejší počasí a s ním i lepší podmínky pro jízdy například na koloběžce. A jelikož zároveň stouply ceny pohonných hmot, tak se leckomu může hodit dopravní prostředek, kterým se relativně rychle dá pohybovat například po městě. Využili jsme tedy příležitost a otestovali koloběžku Kaabo Skywalker 8H od Mobil Pohotovosti.

Kromě aut občas otestuji i nějakou elektrickou koloběžku. Začal jsem s koloběžkou SEAT MÓ eKickScooter 25, u které jsem ale měl problém s tím, že mých necelých 85 kg nedokáže uvézt do běžného kopce. A taková koloběžka, která je do kopce naopak přítěží, mi nedávala smysl. Druhou byla Kaabo Mantis 10 Plus s výkonem 2 kW. Ta je naopak něčím mezi koloběžkou a motocyklem, ostatně výkonem může soupeřit s malými skútry. Do kopce s mojí váhou neměla nejmenší problém a výhodou byl i dlouhý dojezd, ale problémem byla horší skladnost. Takže pro převážení v autě se moc nehodila. Říkal jsem si, že by to chtělo něco mezi tím a právě Kaabo Skywalker 8H se zdá být vhodným řešením.

Elektrická koloběžka Kaabo Skywalker 8H, jejíž dovozcem je společnost Mobil Pohotovost, má výkon 500 W a díky 48V baterii s kapacitou 13 Ah výrobce udává maximální dojezd až 50 kilometrů. Nejvyšší rychlost je podle oficiálních údajů 25 km/h. To jsou solidní parametry, zejména ve srovnání se zmíněnou koloběžkou SEAT MÓ. Zároveň je ale mnohem menší než Kaabo Mantis, ve složeném stavu má rozměry 1 100 × 190 × 320 mm, což je o poznání méně. Zejména výška je o 14 cm menší, což je rozměr, se kterým jsem tehdy nejvíce bojoval při převozu sedanem BMW 330e. I hmotnost 18,6 kg je na nakládání do auta mnohem příjemnější.

Technické parametry Kaabo Skywalker 8H

Maximální rychlost 25 km/h
Maximální dojezd 50 km
Maximální výkon 500 W
Hmotnost 18,6 kg
Doba nabíjení 4,0 – 6,0 hodiny
Rozměr pneumatik 8 × 2 palce
Maximální stoupání 20°
Maximální nosnost 120 kg
Kapacita baterie 624 Wh
Rozměry 105 × 56 × 115 cm
Rozměry - složená 110 × 19 × 32 cm
Cena 19 990 Kč

Nabíjím tedy baterii naplno, abych mohl otestovat i reálný dojezd, a vyjíždím. Většinou jezdím po Berouně, který je kopcovitý a právě zde jsem narazil na limity u koloběžky SEAT. Kaabo Skywalker 8H ale zvládá vše bez větších problémů. Maximální rychlost je skutečně 25 km/h, pouze občas z kopečka nebo možná s větrem v zádech problikne o 1 až 2 km/h více. Důležité ale je, že zvládá i jízdu do kopce, byť pomaleji. Zpravidla se rychlost pohybuje okolo 15 km/h, někdy i trochu méně. Ale jede!

Během testu zvládám většinu cest po Berouně, ať už je to na nákupy nebo na úřady, na této koloběžce. Pouze na „kočičích hlavách“ v centru narážím na to, že u takto malých kol ani odpružení příliš nepomůže. Maximálně se tedy snažím tomuto povrchu vyhýbat, ale na asfaltu je koloběžka komfortní a zároveň dobře ovladatelná. Pokud jde o komfort na „kočičích hlavách“, je to podle mě srovnatelné s větším modelem Mantis, ale výrazně lepší než u koloběžky SEAT MÓ s menšími koly a bez odpružení.

V závěru testu narážím na kopec, který již se mnou ani tato koloběžka nevyjede, což se mi u většího Mantisu nestalo vůbec. Je ovšem otázka, do jaké míry je to výkonem koloběžky a do jaké nabitím baterie, protože v tu chvíli už mám odhadem jen okolo 20 %, což samozřejmě také snižuje výkon. Celkem jsem na jedno nabití ujel 26 kilometrů v kopcovitém terénu Berouna a přibližně v posledních třech kilometrech jsem pociťoval postupné výraznější snižování výkonu.

Když dojde na uložení do auta, abyste mohli dojet do vzdálenějšího města a poté se například pohybovat na koloběžce v místech bez možnosti parkování, nemusíte se ničeho obávat. Elektrická koloběžka Kaabo Skywalker 8H je opravdu dobře skladná a oproti většímu Mantisu má výhodu, že se dají sklopit i řídítka. Do mojí Octavie Combi se tedy vejde absolutně bez problémů, ale dle rozměrů by se měla vejít i do zavazadlového prostoru některého z malých hatchbacků. To je podle mě u koloběžky důležité, protože zejména elektromobilistům se může hodit k tomu, že zaparkují u nejbližší nabíjecí stanice a „poslední míli“ do cíle zdolají na koloběžce.

Kaabo Skywalker 8H má dostatečný výkon a je skladný

Během testu se mi tedy potvrdil předpoklad, že jde o ideální kompromis mezi koloběžkami, které jsem dosud testoval. Výkon má dostatečný, aby zvládla většinu kopců, reálný dojezd okolo 25 kilometrů také není špatný a po složení je opravdu kompaktní a velmi lehká. Vytkl bych snad jen to, že výrobce láká na mnohem delší dojezd, než koloběžka reálně zvládne a možná i ten komfort by mohl být díky odpružení lepší. Možná by pro mě úplně ideální byla větší a výkonnější verze Kaabo Skywalker 10H, která má rozměry a hmotnost jen o trochu větší, ale nabídne o 300 W vyšší výkon a oficiálně o 15 km delší dojezd. Předpokládám, že ta by už v pohodě zvládla všechny kopce a reálný dojezd by byl okolo 35 kilometrů.

Foto: Marek Tomíšek, fDrive.cz

Klady
  • nízká hmotnost
  • dostatečný výkon i do kopce
  • velmi kompaktní rozměry po složení
Zápory
  • odpružení by mohlo fungovat lépe
  • reálný dojezd byl během testu poloviční oproti udávanému
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze