Apple CarPlay
test

Apple CarPlay

Konečně použitelný systém
6
  • Apple CarPlay a váš iPhone nyní můžete používat nezávisle na sobě
  • Cíl vaší cesty nově můžete zadat do Apple Map i pomocí displeje v autě
  • Nová je aplikace Nastavení či Telegram

V každém autě, které má nějaký ten pokročilejší infotainment systém, máte na výběr ze dvou variant. Buď budete používat vestavěný systém, nebo (v případě podpory) můžete využívat Apple CarPlay, popřípadě Android Auto. Automobilky do infotainmentů investují obrovské peníze a ačkoli existují dobré a horší systémy, stálé je častokrát produktivnější vytáhnout z kapsy váš chytrý telefon. I proto systémy jako Android Auto či Apple CarPlay mohou dávat smysl.

Osobně používám iPhone, takže se dnes podíváme na CarPlay. Donedávna to byl prakticky nepoužitelný systém. Velkou část úkonů jste museli dělat na telefonu a následně se obsah zrcadlil na displej vozu, jen v jiném designu. Pokud váš spolucestující chtěl například změnit písničku, z mapových podkladů se infotainment vozu přepnul do aplikace Hudba. Jednoduše řečeno, v autě jste viděli to, co bylo na telefonu. Pracovat tak bylo nemožné. Tomu je naštěstí konec. Že to ale trvalo!

Apple CarPlay se dá konečně používat. Co je nového?

Změnou prošla úvodní obrazovka, která se skládá z widgetů. Po levé straně je stále pruh, kde vidíte kvalitu signálu, tři naposledy použité aplikace a dole návrat do menu. Menu je stále stejné, ale nově jsou k dispozici aplikace Kalendář nebo Telegram. V kalendáři vidíte události, které máte naplánované na váš den. Největší změnou prošla aplikace Mapy od Applu.

Nově můžete adresu vaší cílové stanice zadávat přímo na displeji infotainmentu. Sláva!

Nově můžete adresu vaší cílové stanice zadávat přímo na displeji infotainmentu. Sláva! Vyhledávat můžete i kavárny, čerpací stanice, restaurace, a to jak ve vašem okolí, tak v okolí vaší cesty. Jednou z nepříjemnějších funkcí je, že vašim kontaktům můžete sdílet polohu vozu. A to jen přes pár kliknutí přímo na displeji infotainmentu. Celkově jsou mapy od Applu dospělejší a použitelnější. Novinkou je také aplikace Nastavení, kde si můžete vybrat, zda preferujete noční režim, popřípadě, jestli během vaší cesty chcete mít nastavený režim nerušit. A vynechat bych neměl ani aplikace Hudba a Spotify. Obě jsou přehlednější a mají pozměněný design.

Jak jistě více, aplikace jako WhatsApp, Telegram či Zprávy fungují ve spolupráci se Siri. Jednoduše si žádnou zprávu nepřečtete, ale udělá to Siri. V češtině je to však spíše vtipné než užitečně. Pokud však komunikujete v angličtině, tak nebudete mít s CarPlay problém. Jen musíte zvážit, zda druhá osoba, které zprávu posíláte, má stejnou úroveň angličtiny jako vy. Abych nezapomněl, podle Applu byla i Siri vylepšená, měla by být chytřejší.

Dobrou zprávou je, že dnes Apple CarPlay můžete používat v modelech nejen od Hyundai, Mercedesu, Audi, Škoda Auto, BMW, SEAT, Porsche, Volkswagen, Kia, Ford, ale i v nových vozech od Lexusu.

Apple CarPlay stále není dokonalý systém a s velkou pravděpodobností ještě pár let nebude. Nově je však použitelný, což se předtím říci nedalo. Věřím, že do budoucna se může stát plnohodnotnou náhradou infotainment systémů. Pak bychom však měli počítat s tím, že za využívání CarPlay v autě si automobilky jistě nechají platit nějaký měsíční poplatek, podobně jako to dnes funguje u Netflixu či Spotify. Ostatně nad tím BMW přemýšlí už dnes.

Osobně si myslím, že dobrý infotainment je jednoduchý, přehledný a ve výsledku nepotřebujete několik funkcí, ale jenom pár z nich, které však budou fungovat. Navigace online, sdílení polohy, informace o notifikacích, které vám chodí na váš chytrý telefon, integrace oblíbených aplikací, jako je Spotify, Apple Music, a možná něco navíc. A přesně to Apple CarPlay, potažmo Android Auto, splňuje. Prostředí je jednoduché, přehledné, svižné. V budoucnu tak nebudeme muset platit velké peníze za pokročilé infotainment systémy automobilek, ale myslím, že velká většina uživatelů si ráda zaplatí měsíční poplatek, aby mohla jeden z těchto systémů používat. Ostatně buďme rádi, že máme stále z čeho vybírat. To je přece věc, ze které nakonec zákazníci těži.

Diskuze ke článku
Scarab
Aplikace typu Apple CarPlay nebo Android Auto mohou být sebelepší, ale dokud nebudou mít použitelné hlasové ovládání, tak jsou naprosto k ničemu - to co nám tady předvádí autor ve vloženém videu je sice krásné, ale pokud by se o něco takového pokoušel za jízdy, tak se velmi pravděpodobně omotá kolem prvního stromu u silnice (v lepším případě). Nevím jak u Apple CarPlay, ale u Android Auto je hlasové ovládání naprosto nepoužitelné (tak ještě hledání cíle při navigaci) - donutit ho aby zavolal na nějaký kontakt se mi dosud nepodařilo, takže raději používám nativní navigaci KIA (Ceed), kde ovládání hlasem jakž-takž funguje. Jedinou výhodu Android Auto spatřuji ve Waze a jeho propracovaném systému výstrah před událostmi na silnici, radary apod.
ama
Wszystkie modele Amatorski Czeski Seks, które możesz sobie wyobrazić – http://dateJam.top

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze