Tesla začne v Číně stavět Gigafactory co nevidět, napovídají záběry z dronu

1
Tesla začne v Číně stavět Gigafactory co nevidět, napovídají záběry z dronu
  • Gigatovárna 3 bude sloužit k výrobě Modelu 3
  • Začíná se stavět v části Šanghaje na pozemku o rozloze zhruba 860 000 m2

Vývoj továrny Gigafactory 3 automobilky Tesla se hýbe rekordní rychlostí. Nedávné zprávy naznačují, že výroba Modelu 3 v ní by měla začít už ve druhé polovině roku 2019. Místní zpravodajský portál Caijing hlásí, že stavba samotné továrny započne již co nevidět. V současné době byly dokončeny úpravy půdy v průmyslové zóně Šanghaje na ploše 864 885 metrů čtverečných, jak ukazují nové záběry z dronu. Vedení Tesly se zároveň sešlo s představiteli Šanghaje přímo v Číně a představilo jim svoje nová vozidla.

Zrychlujeme výstavbu naší šanghajské továrny, u které očekáváme, že výstavba proběhne velmi rychle díky zkušenostem získaných ze stavby linek pro výrobu Modelu 3,“ uvedla Tesla ve své poslední čtvrtletní zprávě. Nová Gigatovárna by měla být integrovaná, tj. měla by umět vyrábět jak bateriové články, tak i celá auta.

O tom, že Tesla bude schopna novou Gigafactory postavit mnohem rychleji, se mluvilo již v polovině roku. Tehdy CEO společnosti Elon Musk spolu s CTO J.B. Straubelem poznamenali, že výstavba továrny by měla být mnohem méně náročná na kapitál než ta ve Spojených státech. Musk sám řekl, že by se cena za výstavbu mohla přiblížit ke 2 miliardám amerických dolarů při plánované produkci 250 tisíc vozidel ročně. Straubel navíc přidal poznámku, že Tesla již nyní objevila několik postupů, jak učinit výstavbu levnější a zároveň rychlejší.