Tesla v USA prolomila další rekord, překonat ho půjde těžko

Tesla v USA prolomila další rekord, překonat ho půjde těžko
Fotografie: Tesla
  • Tesla pokořila rekord automobilky Toyota a GM z let 1984 až 2010
  • Musk hodlá navýšit produkci továrny o dalších 50 %
  • Historie aktuálně nejproduktivnější továrny v USA nebyla vždy růžová

Asi nikdo z tehdejších zaměstnanců americké továrny GM, dříve označované jako NUMMI (New United Motor Manufacturing Industrial), v roce 1962 netušil, že o 50 let později tento prostor ovládne kalifornská automobilka Tesla a vytvoří v ní nový rekord. Továrna s nynějším označením Gigafactory Freemont totiž aktuálně vyrábí nejvíce vozidel napříč USA, jak informuje electrek.co. Ačkoliv se zdá, že lepší to už být nemůže, Elon Musk by rád současnou produkci navýšil o dalších 50 %. Takový plán se zdá být čistou utopií, avšak pomoci by mělo zjednodušení výroby. Tato továrna však nebyla po celou svou historii příkladným místem pro produkci, jak hovoří historické záznamy pod vedením GM.

Za dob vlastnictví GM zdejší dělníci byli považováni za nejhorší pracovní sílu v automobilovém průmyslu v porovnání se všemi ostatními továrnami v USA. Zaměstnanci totiž při práci pili alkohol a někteří dokonce kouřili marihuanu. Mezi dělníky a managementem GM došlo ke skutečnému nesouladu. Ten vyvrcholil tím, že když chtělo vedení automobilky neposlušné zaměstnance potrestat, výsledkem byl ještě větší odpor doplněný o stávky a různé sabotáže přímo na montážní lince. Na počátku 80. let se vše úplně vymklo natolik, že v továrně zavládl naprostý chaos. Proto v roce 1982 GM továrnu uzavřelo. Jenže po dvou letech došlo k jejímu znovuotevření. Pomohlo tomu partnerství s Toyotou, která zde zavedla svůj vlastní výrobní systém a procesy neustálého zlepšování. To vedlo k výraznému zlepšení kvality a výkonu zaměstnanců.

Mezi lety 1984 a 2010 vyrobila továrna NUMMI více než 8 milionů vozidel a dosáhla svého vrcholu v roce 2006, kdy za rok vyrobila 428 633 vozidel. V roce 2010 byla továrna odprodána Tesle. Podle aktuálních statistik přitom nyní Tesla překonala společný výrobní rekord Toyoty a GM z výše uvedených let. V továrně pracuje aktuálně aktuálně na deset tisíc lidí a je extrémně vytížená. Muskova honba za co nejvyšším ziskem a rekordy je však neúprosná.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze