Tesla Semi ukázala své zrychlení. Některé sportovní vozy mohou jen závidět

3
Tesla Semi ukázala své zrychlení. Některé sportovní vozy mohou jen závidět
Fotografie: instagram.com / Emile Bouret @ebouret
  • Tahač má ujet až 1 000 km na jedno nabití
  • Akcelerace tahače z 0 na 100 km/h má dosahovat času okolo 5 sekund

Tesla neustále pracuje na svých vozech a jedním z nich je i plně elektrický tahač Semi. Ten má nabídnout obří dojezd na nabití a také solidní dynamiku, o které se většině nákladních vozidel může leda tak zdát. Jenže jeden fanoušek této značky přistihl nový tahač při běžných testech a pohotově jej stačil natočit zrovna v okamžiku, kdy jeho řidič poměrně hodně sešlápl pedál akcelerátoru. Na výsledek se podívejte sami, ale i my musíme uznat, že takovou akceleraci může závidět leckterý „sportovní“ vůz od klasických výrobců vozidel.

Video bylo natočeno v americkém Fremontu ve státě Kalifornia a jednalo se o pohledný stříbrný prototyp s návěsem. Je dost možné, že celá nákladní souprava nebyla prázdná, což by dojem z celkového zrychlení ještě umocnilo. Podle oficiálních čísel by měla totiž Tesla Semi zrychlovat z nuly na stovku za přibližně 5 sekund. S přívěsem je tato hodnota samozřejmě delší a záleží na celkové hmotnosti jízdní soupravy. S tím souvisí i celkový dojezd, který by měl za optimálních podmínek dosáhnout na hranici 1 000 km. Novinka pak využije baterie Tesla 4680, které jsou 6× výkonnější a mají 5× více energie.

Diskuze ke článku
Robert Šindler
Robert Šindler
Zrychlení u tahače ... za pět sekund stovka . Paráda. Tak to zní jako horor. Věřím že než takové zabijáky osedlane magory vyšlou na silnice , tak nařídí nejen omezovače rychlosti , ale i omezovače zrychlení.
Dini Dini
Dini Dini
Naposledy upraveno: 8. 12. 2020 09:11
Už s tím Tesla začíná být trapná. Fandím ji, ale tohleto poměřování "vítečeho" už mi leze na nervy. 1000km při spotřebě cca 35l/100km = 350kWh/100km vyšší účinnost = 200kWhú100km cca. na ujetí 1000km bude potřeba baterka o kapacitě zhruba 3000kWh. (počítám i s účinností i s ochranou 10+10%). 100kWh baterie v Tesle S váží 500kg, tahle bude vážit 15t...no a celková hmotnost auta může být v ČR po vyjímce 48t. Hmotnost pohonného ústrojí dnešního tahače bude navíc proti elmotoru bez baterek kolik? 500kg?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze