Tesla představila šílený Model S Plaid. Jede přes 300 km/h a má dojezd 800 km

2
Tesla představila šílený Model S Plaid. Jede přes 300 km/h a má dojezd 800 km
Fotografie: youtube.com / Tesla Motors
  • Novinka nabídne maximální nejvyšší rychlost 320 km/h
  • Cena startuje na 3,8 milionech Kč
  • Nechybí pohon všech kol, tři elektromotory a šílená dynamika
  • K dodání vůz bude ale až za rok

A je to tady. Elon Musk chce znovu všem ukázat, že Tesla je prostě nejlepší a nikdo se jí nemůže rovnat. Aktuálním důkazem toho je nová verze Modelu S s označením Plaid, kterou Tesla ukázala. Nabízí neskutečnou dynamiku a vynikající dojezd. Novinku Tesla oznámila na zásadní události Battery Day, na které také představila svůj záměr prodávat ještě levnější elektromobil, než je Tesla Model 3, a zejména vlastní baterie. Podle všeho nová verze Tesly Model S Plaid nabídne rekordní dojezd přes 840 kilometrů, což je více, než zvládnou na natankování mnohé spalovací automobily. Hlavní a zásadní informací je maximální rychlost, která činí 320 km/h. Tím pádem se jedná o opravdu rychlý elektromobil, který bude schopný ujet i vysoce výkonným vozům s čistě benzinovými motory.

Tesla Model S Plaid
Nový Tesla Model S Plaid už lze objednat i na českých stránkách Tesly

Tesla Model S Plaid nabídne zrychlení z 0 na 100 km/h za méně než 2,1 sekundy. Tesla chystá a testuje svůj nejvýkonnější Model S již delší dobu a už dříve se podařilo prototyp odchytit na slavném Nürburgringu. Jenže jak se zdá, Elon Musk chtěl počkat s premiérou vozu až na okamžik, kdy se světu ukáže Lucid Air. Ten je přímou konkurencí pro Teslu a díky svým parametrům dokáže také velké věci. Tesla zároveň uvádí, že Model S Plaid zajede sprint na čtvrt míle za 9 sekund. Auto má přitom stejný design jako dosavadní Model S.

Samozřejmostí je pohon všech kol, která ale nově budou pohánět rovnou tři elektromotory. Po Audi e-tron S to bude teprve druhý osobní elektromobil na světě se třemi motory. Základní cena vozu startuje na 3,8 milionech Kč, což je o milion výše, než dosavadní nejvýkonnější model Performance. Novinku lze objednávat již od včerejšího večera i na českém webu Tesly. Elon Musk však zájemce zklamal oznámením, že Model S Plaid se zpozdí a k zákazníkům se dostane nejdříve za rok. Tesla konkrétně uvádí „do konce roku 2021“. To znamená zpoždění jeden rok.

Technické parametry Tesla Model S Plaid

Kompletní specifikace
Konstrukceliftback, 5 021 × 2 037 × 1 431 mm, 2 265 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon750 kW, 1 020 koní, točivý moment: 1 420 Nm
Baterie100 kWh (95 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 250 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 18,7 kWh / 100 km, dojezd: 600 km
Cena od3 465 900 Kč