Tesla Model S ublíží leda tak plyšákům

Tesla Model S ublíží leda tak plyšákům
  • Tesla vydala upgrade pro autonomní řízení
  • Vůz prošel uživatelským testem rozpoznávání chodců

To, zda lze plně věřit bezpečnostním systémům vozidel, bude pravděpodobně ještě dlouho diskutovaným tématem. Není divu, že po pár nepovedených testech například u Volva, kdy technici zapomněli systém zapnout, se lidé na technologii bojí spoléhat. Špatný konec testu byl ale většinou způsoben nezapnutím elektronického pomocníka.

Zhruba před čtyřmi měsíci přinesla společnost Tesla Motors upgrade systému u svých vozů. Za příplatek 2 500 dolarů si u každé Tesly vyrobené v září 2014 nebo později můžete vyzkoušet možnost autonomního řízení. Všechny vozy po tomto datu výroby již mají radar, kameru, 12 ultrazvukových senzorů a vylepšený GPS přijímač. Majitel takovéto Tesly a zároveň vášnivý uživatel kanálu YouTube se rozhodl systém otestovat.

Tesla Model S

Excentrický muž s přezdívkou KmanAuto v barevné košili a s kloboučkem na hlavě začal schopnosti své Tesly zkoušet na plyšovém káčátku. Naneštěstí ale vůz hračku přehlédl, a to i po přemístění káčátka přesně před jeden ze senzorů. Majitel dává selhání za vinu plyšové hračce, která dle něj nemá dostatečný objem a váhu, aby ji senzory zachytily. Nějakou roli by mohl hrát i materiál – ten pravděpodobně dobře absorbuje vozem vysílaný signál.

Jako druhý předmět přišel na řadu kyblík. Na ten již automobil reaguje o mnoho lépe, jako jediný problém se jeví jeho malá výška. Úspěch s kyblíkem majiteli dodal odvahu a před vůz si stoupl hrdinně sám. Na dospělého člověka již Tesla díky bohu reaguje na výbornou. Jak demonstruje přiložené video, Tesla bere člověka jako dostatečně vysoký objekt na to, aby ho v žádném případě nesrazila. To platí i v případě, že se budete senzorům vyhýbat, jak to jen půjde. Test prokázal, že Tesla umí provést i malé korekce volantem, aby se vyhnula objektu. Nepočítejte však s tím, že bude překážku složitě objíždět. Když bude úhybný manévr moc složitý, automobil raději zabrzdí.

Ke konci se majitel dokonce odvážil postavit Tesle do cesty malé dítě. Autonomní systém nezklamal a fungoval stejně dobře jako na dospělého. Test tedy skončil na výbornou a malý kluk si mohl jít zase hrát. Model S by tedy v žádném případě neměl ublížit vám nebo vašim dětem. Jediné, co by teoreticky mohlo přijít k újmě, je plyšový miláček vašeho dítěte nebo zapomenutá bedna s nářadím.

Zdroj: jalopnik.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze