Tesla má problém. Vykázala rekordní ztrátu a řeší problémy s výrobou

Tesla má problém. Vykázala rekordní ztrátu a řeší problémy s výrobou
Fotografie: Tesla Motors
  • Automobilka Tesla vykázala v posledním čtvrtletí rekordní ztrátu v přepočtu 13,6 miliardy korun
  • Ztráta je způsobena zejména vysokými náklady při náběhu výroby nového Modelu 3
  • S jeho výrobou má Tesla velké problémy a výrazně zaostává za plánovanou produkcí

Jsou rekordy, na které jste pyšní, a také rekordy, na které rozhodně ne. Automobilka Tesla „skóruje“ na obou pólech spektra. Jako první uvedla několik moderních technologií v oblasti autonomních systémů, kterými předběhla konkurenci možná i o několik let. A v otázce elektromobility je také přeborníkem, většina reálné konkurence je prozatím pouze na papíře nebo na stáncích světových autosalonů.

Elon Musk a jeho společnost nicméně bojuje s financemi. Jeho vize a nové technologie stojí velké množství finančních prostředků v oblasti vývoje. Zatímco ostatní automobilky investují do vývoje opatrně a i minimální zlepšení si nechají zaplatit zákazníkem, Tesla se rozhodla zbořit všechny konvence a vyložit všechny karty na stůl rovnou.

Model 3 dělá Tesle vrásky na čele i průvan na účtech

Americký výrobce elektromobilů ve třetím kvartálu vykázal rekordní ztrátu, a to zrovna není ten rekord, po kterém automobilky touží. Celkově jde o 619,4 milionu dolarů, v přepočtu zhruba 13,6 miliardy korun. Přes obrovské náklady na spuštění výroby Modelu 3 dodala totiž jen 220 těchto vozů, přičemž celkově 260 jich stihla vyrobit. Plánovala jich přitom 1 500. Za stejné období minulý rok měla Tesla zisk 21,9 milionu dolarů a vypadalo to, že se konečně stane výdělečnou společností a ekonomicky rentabilním subjektem. Ztráta se tedy dá jednoznačně přisoudit právě začátku výroby Modelu 3.

Problémová výroba Modelu 3

I když je nyní nejlevnější Model 3 tím provinilcem, který toto trápení Tesly zavinil, za pár měsíců může být hrdinou, který zaplaví bankovní účet Tesly. Vše záleží na rychlosti výroby a také na udržení počtu reklamací na minimu. Na Model 3 má Tesla přes půl milionu rezervací, současné tempo výroby je ale daleko za očekáváním. Potvrzují se tak předpovědi odborníků a analytiků, že Tesla byla při plánování příliš ambiciózní, a projevuje se nedostatek zkušeností s opravdu masovou sériovou výrobou.

Tesla Model 3
Tesla Model 3

Elon Musk v dopise akcionářům přiznal problémy s rychlostí výroby Modelu 3. Aktuálně jde zejména o komplikace při výrobě baterií v Gigafactory, spekuluje se však i o problémech s dodávkami dalších dílů nebo i na kompletační lince ve Freemontu. Zatímco v současném čtvrtletí měla Tesla dosahovat výroby až 5 tisíc kusů Modelu 3 týdně, aktuálně tohoto tempa plánuje dosáhnout až na konci prvního čtvrtletí roku 2018, tedy téměř za půl roku. Ani to ale zdaleka nestačí. Znamenalo by to totiž, že všechny rezervace z minulých let by se Tesle podařilo vyřídit až za více než 2 roky. To si přitom Tesla nemůže dovolit, neb v roce 2020 už bude na trhu celá řada přímých elektrických konkurentů od Mercedesu či Volkswagenu.

Nyní tedy celý Tesla tým musí naplnit odvážný plán, který předestřel Elon při představení Modelu 3, a ještě se také postarat o zlepšení finanční situace automobilky. Pokud by totiž současný problémový stav trval delší dobu, značně by to znejistilo důležité investory a akcionáře a budoucnost automobilky by tak byla nejistá.

Zdroj: automobilemag.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze