Technologie suchých elektrod zminimalizuje spotřebu vody v továrně Giga Berlín

Technologie suchých elektrod zminimalizuje spotřebu vody v továrně Giga Berlín
Fotografie: Tesla Motors
  • Tesla bude využívat k výrobě baterií výhradně suché materiály
  • Počítá se s roční spotřebou vody ve výši 1,423 milionu metrů krychlových
  • Nové řešení využije technologii suchých elektrod

Tesla se při plánování výstavby továrny v Grünheide snažila o maximální ekologičnost. Podle tesmanian.com se Gigafactory Berlín chytře vypořádala se spotřebou vody tak, aby odpovídala kapacitě místního vodního zásobování. Stavba továrny na baterie pro vozy Tesla totiž vyvolala velké obavy u tamních obyvatel, kteří měli strach z nedostatku vody. Pomoci přitom má technologie suchých elektrod, kterou výrobce použil již při výrobě baterií typu 4680.

Spotřeba vody v Gigafactory Berlín je oblíbeným tématem poslední doby a nedávno podaná žádost o stavbu továrny na baterie opět přiměla místní obyvatele (a některé organizace) znovu se obávat o dodávky vody. Ačkoli bude Gigafactory brzy rozšířena o největší továrnu na baterie na světě, spotřeba vody by se neměla nikterak dramaticky zvyšovat. Podle plánů se počítá s maximální roční spotřebou vody ve výši 1,423 milionu metrů krychlových. Toto číslo se přitom příliš neliší od původní hodnoty, kterou Tesla uváděla na začátku stavby.

Tradiční továrny na baterie sice mají extrémně vysokou spotřebu vody, Tesla však vyvinula tajnou zbraň, která umožní produkci bez její zvýšené spotřeby. Je to technologie suchých elektrod, která umožňuje použít techniku výroby bez přidání kapalné přísady. Tesla tak nepotřebuje drahé pece, systémy čištění vzduchu ani obrovské množství vody. Ve skutečnosti bude firma využívat výhradně suché materiály, které se promíchají během několika minut. Právě použití takové metody by mělo dramaticky snížit spotřebu vody, stejně jako výrobní náklady a velikost samotné továrny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze