Mini ukazuje, jak má vypadat kabriolet budoucnosti

Mini ukazuje, jak má vypadat kabriolet budoucnosti
Fotografie: Mini
  • Mini poprvé kombinuje maximální potěšení z jízdy pod širým nebem s lokálně bezemisní elektromobilitou
  • Činí tak prostřednictvím jednoho neprodejného kusu Mini Cooper SE Cabrio
  • Světová premiéra proběhne na akci „Mini takes the States“ v USA

Sluneční svit, stoupající teploty, svěží zelená krajina: je léto, a tak Mini poprvé představuje čistě elektrické Mini Cooper SE v provedení Cabrio. Nikoliv jako sériovou verzi, ale jako jediný exemplář naznačující, jak by mohla v budoucnu pokračovat cesta k výhradně elektrické prémiové značce a jak by bylo možné elektrifikovat klasický otevřený vůz poskytující potěšení ze sportovní jízdy s volným nebem nad hlavou. Jako otevřený čtyřmístný vůz je Mini Cooper SE Cabrio jediným prémiovým kabrioletem na světě s čistě elektrickým pohonem v segmentu malých vozů. Britská prémiová značka tímto průkopnickým modelem poprvé kombinuje klasický sportovní charakter, maximální potěšení z jízdy pod širým nebem a lokálně bezemisní elektromobilitu.

Jedinečný model se veřejnosti poprvé představí na tradiční komunitní akci „Mini Takes the States“ v USA. Klikaté silnice mezi Burlingtonem ve Vermontu a Greenville-Spartanburgem v Jižní Karolíně jsou ideální pro to, aby si dorazivší komunita Mini v Mini Cooper SE Cabrio poprvé vyzkoušela pro Mini typický pocit z jízdy jako v motokáře, ovšem s otevřenou střechou. Unikátní exemplář vychází z karoserie modelu Mini Cooper S Cabrio. Elektrické Mini Cabrio s ním proto sdílí rozměry s délkou 3863 mm, rozvorem 2495 mm, šířkou 1727 mm a výškou 1415 mm. Také objem zavazadlového prostoru zůstává nezměněn a činí 160 l.

Technologie pohonu pochází z kompetenčních center elektrické mobility BMW Group v Dingolfingu a Landshutu. Mini Cooper SE Cabrio využívá stejné komponenty pohonu jako třídveřové elektrické Mini Cooper SE. Mimořádně vyvážené rozložení hmotnosti mezi nápravy s lehkým elektromotorem v přídi přináší agilitu a mimořádnou obratnost. To vše se staženou střechou nyní i v budoucnu.

Elektromotor o výkonu 135 kW/184 k přenáší, stejně jako je tomu v Mini Cooper SE, agilní jízdní vlastnosti připomínající pocity jízdy v motokáře do světa elektromobility a umožňuje zrychlení z klidu na 100 km/h za 7,7 sekundy. Dojezd 230 kilometrů, stanovený podle testovacího cyklu WLTP, umožňuje výlety jak ve městech, tak za jejich hranicemi. Elektricky ovládanou, a tedy mimořádně tichou plátěnou střechu je možné otevřít/zavřít během 18 sekund. Stisknutím tlačítka lze plátěnou střechu aktivovat v rychlostech do 30 km/h. Nabízí tři polohy: otevřenou, zavřenou nebo střední, připomínající střešní okno.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze