Bezemisní vítr ve vlasech v podání Maserati GranCabrio Folgore konečně dorazil

Bezemisní vítr ve vlasech v podání Maserati GranCabrio Folgore konečně dorazil
Fotografie: Maserati
  • Jedná se o první luxusní kabriolet s elektrickým pohonem na světě
  • Základem je uzavřená verze GranCoupe
  • Opět nechybí tři elektromotory, ohromný výkon a vynikající dynamika

Už při představení uzavřené verze modelu Folgore se šuškalo o tom, že časem do nabídky dorazí i otevřená verze. Maserati své sliby dodrželo a nyní tu máme provedení GranCabrio Folgore, které nabídne ultimátní zážitek z jízdy s otevřenou střechou. Jedná se o první luxusní sériově vyráběný elektro kabriolet na světě a výrobce si dal hodně záležet na tom, aby bylo jeho dílo co nejlepší. Plátěnou střechu lze otevřít až do rychlosti 50 km/h a složení střechy zabere pouze 14 sekund. Součástí výbavy jsou samozřejmě nákrčníky, které udržují řidiče a spolujezdce v pohodlí při jízdě se staženou střechou. Nechybí ani ochranný systém při převrácení vozu. Jak se dalo čekat, o pohon se zde stará stejná pohonná sestava jako v případě modelu GranCoupe.

Kabriolet proto využívá 800V architekturu Atlantis High. Přítomna je dále trojice elektromotorů s permanentními magnety o výkonu 300 kW, celkový výkon pak činí 560 kW. V případě sepnutí funkce overboost lze na pár sekund využít až 610 kW. V tomto nastavení GranCabrio zrychlí z 0 na 100 km/h v čase 2,8 sekundy a dokáže vyvinout maximální rychlost až 290 km/h. Baterie má kapacitu 92,5 kWh (využitelných je 83 kWh), což by mělo postačit na ujetí 447 km dle normy WLTP. I po stránce nabíjení zde nedojde ke zklamání, protože vůz je schopen pojmout nabíjecí výkon až 270 kW, takže se z 20 na 80 % nabije za 18 minut.

A co výbava? Ta je naprosto exkluzivní. Výrobce připravil až 27 povrchových úprav karoserie, 6 designů litých kol a mnohé části luxusně zpracované kabiny jsou vyrobeny z recyklovaného nylonového odpadu. Zákazník může dále objednávat dva typy audiosystému, kdy ten základní nabídne 13 reproduktorů a 2D prostorový zvuk s výkonem 815 W. Za příplatek lze zakoupit audiosystém, který nabízí již 16 reproduktorů, 2D a 3D zvuk + maximální výkon 1 060 W. Maserati GranCabrio Folgore je již v prodeji a základní cena startuje na částce 200 tisíc dolarů (v přepočtu 4,8 milionu Kč).

Technické parametry Maserati GranCabrio Folgore

Kompletní specifikace
Konstrukcekabriolet, ? × ? × ? mm, ? kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon560 kW, 761 koní
Baterie92,5 kWh (83 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 270 kW, palubní: 22 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?
Cena od
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze