Studie: většina elektromobilů je k životnímu prostředí šetrnější

Studie: většina elektromobilů je k životnímu prostředí šetrnější
Fotografie: mercedes.com
  • I v případě nejméně efektivního elektromobilu je dopad na životní prostředí menší než u spalovacího auta
  • Studie porovnávala hned několik koutů světa včetně České republiky nebo Indie

Nová studie, která je dílem Floriana Knoblocha, byla zveřejněna v časopise Nature Sustainability a naznačuje, že elektrická auta jsou podle všeho přeci jen ekologičtější ve většině případů. Studie, o které informoval také carscoops.com, uvádí, že velmi záleží na zdroji elektřiny, kterou se elektromobil nabíjí. Tím se tedy opět dostáváme k tomu, že provozovat elektromobil v Norsku je trochu něco jiného než v České republice.

Ze studie vyplývá, že dokonce i neefektivní elektrická auta (převážně jde o SUV jako Audi e-tron nebo Mercedes EQC a podobně) jsou i přes velkou spotřebu k životnímu prostředí o něco málo šetrnější než klasická spalovací auta. Došlo však také k zjištění, že v roce 2015 byla elektrická auta ekologičtější než benzinové vozy v Severní Americe, Africe a Jižní Americe. Naopak v Polsku, Indii a České republice elektrická auta měla vyšší emise než benzinové modely.

Autor studie, Florian Knobloch, řekl v rozhovoru pro BBC: „Myšlenka, že elektrická auta by mohla zvyšovat emise, je mýtus. Porovnávali jsme čísla po celém světě a při pohledu na různá elektrická auta, a to i v nejhorším případě, docházelo ke snížení emisí téměř ve všech případech. “

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze