Splněné proroctví: první elektrický Rolls-Royce vyjíždí

4
Splněné proroctví: první elektrický Rolls-Royce vyjíždí
Fotografie: Rolls-Royce
  • Značka bude do roku 2030 plně elektrická
  • Zamaskované vozy najezdí 2,5 milionu kilometrů
  • To odpovídá 400 letům běžného provozu

Pondělní tisková zpráva, napsaná záměrně nejasně, dávala naději, že už dnes odpoledne budeme znát název a podobu historicky prvního sériového elektromobilu značky Rolls-Royce. Spokojení jsme napůl, název už známe. Nový Rolls-Royce přijal přízvisko Spectre, což znamená přízrak. Znovu se potvrdilo, jak ošidné jsou předpovědi čehokoliv u této aristokratické značky; název prototypu Silent Shadow, který si Rolls-Royce nechal patentovat, jsme považovali za definitivní. Jenže v Goodwoodu nám opět vytřeli zrak. A dokázali, že jim nedochází smysl pro suchý anglický humor, protože nejdůležitější modely (s výjimkou SUV Cullinan) se jmenují podle strašidel.

Šéf automobilky Torsten Müller-Ötvös, který svůj vzhled a styl hollywoodského herce rád podtrhuje neředěným patosem, se neudržel ani tentokrát. „Dnešek je nejvýznamnějším dnem v historii Rolls-Royce Motor Cars od 4. května 1904. Toho dne se naši otcové zakladatelé, Charles Rolls a Sir Henry Royce, poprvé setkali a dohodli se, že vytvoří nejlepší automobil na světě,“ uvedl do tiskové zprávy. A dodal, že značka vždy reprezentovala bezkonkurenční vrchol, což bude bezezbytku platit pro nový, superluxusní elektromobil. Ten prý bude opět nejlepší. Zdůraznil rovněž, že na dvouleté testovací dobrodružství na ulicích a silnicích se vydávají hotové vozy, žádné prototypy. Ty budou defilovat i před budoucími zákazníky, kteří si první hotové vozy převezmou ve čtvrtém kvartále roku 2023.

Z fotografií je patrné, že jde o dvoudveřové kupé se splývavou zádí a protisměrně otevíranými dveřmi „suicide doors“ ve stylu spalovacího Wraithu. Na žádné technické podrobnosti nedošlo, jen jsme se v květnatém expozé dozvěděli, že novinka sdílí flexibilní a škálovatelný hliníkový prostorový rám s modely Phantom, Cullinan a Ghost. Ten bude výhradním technickým základem pro všechny budoucí nové modely, které by měly být od nynějška už výhradně plně elektrické. Po roce 2030 už totiž žádné nové spalovací Rollsy vznikat nebudou.

Základní linie se spíše více, než méně, podobají aktuálním kupé Wraith
Diskuze ke článku
Josef L
Josef L
Bude mít elektrický Rolls stejnou auru jako klasický, tedy bude z něho za 30 let veterán? Myslím, že ne.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze