Soud: Volkswagen musí odškodnit české majitele aut postižených Dieselgate

Soud: Volkswagen musí odškodnit české majitele aut postižených Dieselgate
  • Ve hře má být více jak 530 milionů korun
  • Prozatím se jedná o nepravomocný rozsudek
  • V této konkrétní kauze Volkswagen žalovalo více jak 2 430 lidí

Aféra Dieselgate utichla, ale včera se v České republice o své slovo opět přihlásila. Jak informují Seznam Zprávy, obvodní soud pro Prahu 8 nepravomocně rozhodl, že Volkswagen má odškodnit majitele automobilů, do kterých byl nahrán nekorektní software. Konkrétně se má jednat o odškodnění více jak 530 milionů korun. Každý majitel poškozeného vozidla by měl dostat 220 tisíc korun.

Volkswagen T-Cross

Jedná se o průlom v evropské větvi této aféry, je to první úspěch poškozených spotřebitelů sdružených v hromadné žalobě v Evropě. Podařilo se nám prosadit stejné odškodnění jako v USA, čehož chceme dosáhnout i pro další tisíce spotřebitelů, jejichž nároky jsme podali k soudu později nebo je teprve podáme. Již zítra rozšíříme žalobu na VW a Škoda Auto o dalších více než šest set spotřebitelů,“ řekl František Honsa z advokátní kanceláře BBH, která spotřebitelské organizaci Safe Diesel poskytuje právní služby.

V konkrétním sporu Volkswagen žalovalo více jak 2 430 lidí. Celkem se má však jednat o více jak 4 tisíce lidí, kteří soudně žádají odškodnění od německé automobilky. Společnost, která zastupuje žalující majitele automobilů v tomto konkrétním sporu, se jmenuje Safe Diesel a samotná společnost nepopírá, že jí jde o vlastní výdělek. V případě výhry by měla společnost od lidí dostat 25 procent z vysouzené částky.

Volkswagen tvrdí, že software, jehož přehrání nabízí zdarma, nikdy neměl vliv na výkon ani spotřebu vozů a všechny žaloby jsou zbytečně. Soud si to však dnes nemyslel, a tak bude velmi zajímavé sledovat, jak bude celá situace pokračovat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze