Skupiny PSA a Total vytvořily společný podnik na výrobu milionu baterií ročně

Skupiny PSA a Total vytvořily společný podnik na výrobu milionu baterií ročně
Fotografie: groupe-psa.com
  • „Automotive Cells Company“ je významný subjekt na výrobu baterií v Evropě
  • Cílem je vývoj a výroba baterií na nejvyšší světové úrovni
  • Výroba baterií bude zahájena v roce 2023 s počáteční kapacitou 8 GWh ročně
  • Do roku 2030 by pak kapacita měla dosáhnout 48 GWh, což odpovídá milionu elektromobilů ročně

Skupiny PSA a Total/Saft podepsaly dohodu o vytvoření společného podniku ACC. Generálním ředitelem firmy ACC odpovědným za její založení a vývoj byl jmenován Yann Vincent, předsedou představenstva se stal Ghislain Lescuyer.

Automotive Cells Company má začít vyrábět baterie v roce 2023

Oba partneři tímto spojením vytvářejí globální subjekt zaměřený na vývoj a výrobu baterií pro automobilový průmysl s cílem přinášet výsledky na nejvyšší světové úrovni, a to už od roku 2023. Total/Saft vloží do společného podniku své odborné znalosti v oblasti výzkumu, vývoje a industrializace a skupina PSA své znalosti automobilového trhu a zkušenosti s velkosériovou výrobou.

Středisko výzkumu a vývoje v Bordeaux a pilotní závod ve francouzském Nersacu již jsou v počáteční fázi, která umožňuje vývoj nových, vysoce výkonných technologií lithium-iontových článků. Po ukončení této fáze výzkumu a vývoje se plánuje zahájení sériové výroby ve dvou „GigaFactories“ ve francouzském Douvrinu a poté v německém Kaiserslauternu.

Cílem je vyrábět baterie pro milion elektromobilů ročně

Cílem tohoto projektu je reagovat na výzvy přechodu na nové zdroje energií a vyrábět baterie pro elektrické vozy, které budou na nejvyšší technologické úrovni. Dále pak vyvinout potřebnou výrobní kapacitu, protože se předpokládá že v roce 2030 budou na evropském trhu elektromobilů potřeba baterie o celkové kapacitě 400 GWh a nově vybudované továrny této skupiny by měly v roce 2023 začít s 8 GWh ročně. Do roku 2030 by se pak objem výroby baterií měl zvýšit na 48 GWh, což odpovídá cca milionu elektromobilů.

Projekt získal finanční podporu francouzských a německých úřadů ve výši 1,3 miliardy eur. Obdržel souhlas evropských institucí, jakožto důležitý projekt společného evropského zájmu (Important Project of Common European Interest IPCEI), což svědčí o jeho strategickém významu pro přechod mobility na nové zdroje energií. Celý projekt představuje investice ve výši více než 5 miliard eur.

Vytvoření evropského konsorcia na výrobu baterií, které jsme požadovali, je nyní realitou,“ říká Carlos Tavares, předseda představenstva skupiny PSA. „Rád bych vyzdihl zapojení skupin Total/Saft a PSA/Opel, díky nimž se tento projekt uskutečnil. Tento nový krok je v souladu s naším posláním, jímž je snaha nabízet občanům čistou, bezpečnou a dostupnou mobilitu, a dává skupině PSA konkurenční výhodu v kontextu rozvoje prodeje elektromobilů. ACC posouvá skupinu PSA vpřed na cestě k uhlíkové neutralitě,“ vysvětluje.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze