Shell vybuduje nabíjecí stanice i v České republice. Výkon bude dosahovat až 350 kW

aktualizováno
Shell vybuduje nabíjecí stanice i v České republice. Výkon bude dosahovat až 350 kW
  • V průměru má být na každém místě k dispozici šest nabíjecích stojanů
  • Celkem má po Evropě vyrůst 500 nabíjecích míst
  • Nabíjecí stanice bude zastřešovat IONITY, což je sdružení několika automobilek

Aktualizováno 29. 11. 2017 13:35

I když ve Velké Británii má Shell nabíjecí stanice méně výkonné, nabízejí jak nabíjecí standard CHAdeMO, tak i CCS Combo i Mennekes. Podle našich zdrojů budou mít nabíječky postavené v České republice jen standard CCS Combo a auta jako Nissan Leaf či Kia Soul EV budou mít tedy smůlu.

Dále víme, že placení bude probíhat dvěma způsoby: jednak půjde o předplatné, tedy jakýsi paušál, který budete platit měsíčně a poté budete nabíjet, a jednak bude možná jednorázová platba, která však bude o něco málo výhodná. Ani v jednom případě každopádně nebudete platit přímo na čerpacích stanicích. Co se týká konkrétních míst, kde by v České republice mohly první nabíjecí stanice vyrůst, na bližší informace je příliš brzo.

Původní informace z 27. 11. 2017

O tom, že společnost Shell buduje především ve Velké Británii síť nabíjecích stanic, jsme vás již informovali. Nyní však víme, že se nejedná pouze o Velkou Británii, ale díky spolupráci se společností IONITY, která je provozovatelem nabíjecích stanic, se budou budovat nabíjecí stanice v dalších deseti zemích Evropy, a to včetně České republiky.

Zákazníci chtějí se svými elektromobily jezdit i na dlouhých trasách a mít přitom jistotu, že budou mít k dispozici spolehlivá nabíjecí místa se snadnou obsluhou a hlavně rychlým procesem nabití akumulátorů,“ říká István Kapitány, výkonný viceprezident společnosti Shell pro retail. „Očekáváme rapidní nárůst zájmu o nabíjení elektromobilů na evropských dálnicích. Protože zákazníci budou upřednostňovat rychlonabíječky, již nyní jsme se stali jedním z hlavních partnerů sdružení IONITY a zákazníkům zajistíme přístup k nejrychlejším nabíjecím stanicím v deseti zemích Evropy.“

Nabíjecí stanice Shell

IONITY je společný podnik společností BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company a Volkswagen Group včetně Audi a Porsche, který vznikl v roce 2017 v Mnichově s cílem vystavět spolehlivou síť 350kW nabíjecích stanic podél všech důležitých dálničních tras v Evropě. Na každé z vybraných lokalit má být průměrně šest stání pro nabíjení elektromobilů, celkově tedy zhruba 500 nabíjecích míst. Nabíjecí stanice, které můžeme znát od skupiny ČEZ, dosahují výkonu lehce přes 50 kW. Stanice budou vybaveny standardem CCS, které využívá například BMW i3 nebo Volkswagen e-Golf. Majitelé Nissanu Leaf tak budou mít smůlu. U budoucí generace moderních elektromobilů zvládnou tyto rychlonabíječky doplnit energii v akumulátorech v průměru za pět až osm minut, což je třikrát rychleji, než co dokážou nejvýkonnější stanice v současnosti.

Dohoda je součástí globální snahy společnosti Shell zpřístupnit zákazníkům širší nabídku čistších zdrojů energie. Jedná se například o nedávnou smlouvu o odkupu společnosti New Motion, provozovatele jedné z největších evropských sítí nabíjecích stanic, nebo zavedení rychlonabíječek Shell Recharge na vybraných čerpacích stanicích Shell ve Velké Británii. Díky těmto aktivitám Shell stále stupňuje svoji snahu zajistit zákazníkům spolehlivý způsob, jak nabít akumulátory jejich elektrických vozidel, a to ať už doma, tak i v práci nebo na cestách.

IONITY a Shell mají společný cíl: zajistit Evropanům pohodlné cestování elektromobilem na dlouhé vzdálenosti, a to prostřednictvím rychlé a spolehlivě fungující infrastruktury,“ řekl výkonný šéf sdružení IONITY Dr. Michael Hajesch. „Shell do tohoto projektu přináší svoji dlouhou zkušenost s prodejem koncovým zákazníkům, my dodáváme nejpokrokovější technologii pro rychlé nabíjení. To výrazně přispěje ke spokojenosti uživatelů elektrických vozidel.“

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze