Rekordní spotřeba CNG. Meziroční nárůst činí téměř 50 procent

  • Loňský rok znamenal v Česku rekordní spotřebu CNG
  • Momentálně je pro Čechy k dispozici 110 plnících stanic
  • Celkově u nás jezdí 13 tisíc vozidel na CNG

Minulý rok se stal rekordním pro několik automobilek. Rekordní byla také spotřeba stlačeného zemního plynu (CNG), kterého se v Česku spotřebovalo 43,59 milionů m3. Velký vliv na rekordní spotřebu má Ministerstvo životního prostředí, které podpořilo tři kraje v zakoupení autobusů s pohonem na CNG. Popularita CNG roste i u soukromých automobilů, jejichž majitele lákají především nízké náklady.

Celkově na našich silnicích přibylo více než 4 tisíce vozů na CNG. Jde o nejvyšší meziroční nárůst v historii. Nově bylo registrováno 2 750 vozidel, z toho 1 900 vozů značky Škoda. Momentálně se na naších silnicích pohybuje okolo 13 tisíc vozidel na CNG. Z toho je okolo 880 autobusů městské hromadné dopravy. Zlepšuje se také infrastruktura – doplnit CNG již můžete na více než 110 stanicích.

CNG stanice

„V České republice jsme svědky zásadního pozitivního rozvoje využití zemního plynu v dopravě. Spotřeba CNG nyní narůstá každý rok velmi překotně. Předchozí rok se zvýšila spotřeba o 36 procent, nyní činil meziroční nárůst už 46 procent. Mezi ostatními alternativními palivy nemá CNG žádnou konkurenci. Jsme přesvědčeni, že během tří až pěti let, až bude v ČR 200 až 300 CNG stanic a už i několik prvních LNG stanic, bude využití zemního plynu – jako ekonomického, ale hlavně nejekologičtějšího paliva pro dopravu – ještě dále výrazně akcelerovat,“ říká Jiří Šimek, místopředseda Rady Českého plynárenského svazu.

Zdroj: Tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze