Ceny CNG letí k nebesům. Kilogram stojí až 140 korun

2
Ceny CNG letí k nebesům. Kilogram stojí až 140 korun
Fotografie: Irisbus
  • V Česku jezdí aktuálně téměř 30 000 aut na CNG
  • K dispozici mají 228 plnicích stanic
  • Aktuální cenový vývoj ovšem relativizuje výhodnost tohoto pohonu

Ruskem uměle vyvolaná a eskalovaná energetická krize nejdrtivěji dopadla na spotřebitele zemního plynu, jehož se z Ruska před invazí na Ukrajinu dováželo do Evropy kolem 40 %. Dnes je tento podíl mnohem menší, avšak prudké zdražování pokračuje. Projevilo se to i na cenách CNG, které bylo ještě před 15 lety preferováno Evropskou unií jako perspektivní palivo, které mělo nahradit minimálně 10 % spotřeby nafty a benzínu. O tom dnes nemůže být ani řeči, ovšem CNG se nadále ve velkém používá v nákladní i veřejné hromadné dopravě a jezdí na něj jen v Česku desítky tisíc osobních aut.

Uživatelé tohoto paliva nabízejícího velmi dobrý poměr čistoty výfukových plynů a využitelné energie však aktuálně čelí bezprecedentnímu zdražování. Za necelý poslední rok stoupla průměrná cena tohoto paliva podle axigon.cz více než 2,4násobně. Zatímco začátkem října 2021 činila průměrná požadovaná částka za kilogram cca 31 Kč, dnes se vyšplhala téměř na 75 korun. To však nezabránilo některým prodejcům nastavit cenu za kilogram na rekordních 139,90 Kč a posunout nejen historické maximum, ale i cenový rozptyl. Po přepočtení na ekvivalentní množství benzinu by jeden litr stál 99,93 Kč. U celkem 8 stanic lze ovšem stále plnit pod 50 korun za kilogram, nejlevnější stanice v Chomutově dokonce aktuálně nabízí CNG za 41,90 Kč.

Zmírněním cenového šoku může být agregační CNG karta, která zaručuje nákup za ceny pod celorepublikovým průměrem.

Diskuze ke článku
Zdenek Devera
Zdenek Devera
Bonett pred tremi mesici zaslal svym klientum dopis o navyseni ceny cng na jeho stanicich na 69.90.
Nyni avizuje zvyseni cen na 79,90.
Oduvodnuje to navysenim cen na burze, omezenim trhu, valecnou situaci....
Proc v Vysokem Myte stanice TORO, ktera ma pronajaty stojan od Bonettu (tudiz by mela mit vyssi naklady minimalne o cenu pronajmu stanice nebo o cenu adekvatni podilu splaceni) prodava cng za 54,90- ???

Telefonoval jsem jim, zeptal jsem se jich na to, operatorka mi pouze sdelila, ze to neumi vysvetlit, ze to je vnitrni nastaveni firmy...
Günter Klátil
Günter Klátil
Proc by mel stojan pronajaty od Bonettu znamenat, ze i CNG je od Bonettu?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze