První karavan určený pro elektromobily se dostal na trh. Nabídne bohatou výbavu

První karavan určený pro elektromobily se dostal na trh. Nabídne bohatou výbavu
Fotografie: Polydrops
  • V nabídce se objeví několik variant s různou kapacitou baterie
  • Nechybí ani solární panely a 110V zásuvka

Minulý týden se objevila zpráva, že americká firma Airstream chystá první elektrický karavan. Se stejným nápadem nyní přichází společnost Polydrop, která již takový produkt dokonce uvádí do prodeje. Karavan nese označení P17A a jeho design je přizpůsoben co nejlepší aerodynamice. O novince informuje insideevs.com a standardně je karavan dodáván s podlahovým 2,4kWh lithium-iontovým akumulátorem. V rámci příplatků pak půjde zakoupit větší 4,8 nebo 12kWh akumulátor, přičemž v základní výbavě se ocitnou i solární panely o výkonu 260 nebo 520 W.

Kromě toho se uvnitř elektrického karavanu nachází LED osvětlení, reproduktory s Bluetooth, 12V zásuvka, dva USB nabíjecí porty a 110V zásuvka. Pokud se majitel rozhodne pro zakoupení kuchyňského modulu, který se skládá z lednice a sporáku, pak budou tyto spotřebiče napájeny z instalovaného akumulátoru. V případě 12kWh pak Polydrop zaručuje, že v karavanu půjde za ideálních podmínek strávit i šest dní. Pokud by pak akumulátor z nějakého důvodu ztratil většinu své kapacity, půjde využít 110V vstupní nabíjecí port.

A jak je to v případě tažení za elektromobilem? Polydrop říká, že v případě volby vozu, jako je Tesla Model 3 Long Range (RWD) se celkový dojezd vozu sníží o přibližně 100 km. Celkově by pak tento karavan neměl sebrat více jak 20 % z celkového dojezdu. A jaké jsou ceny? Základní model s 2,4kWh akumulátorem vyjde na 24 990 dolarů, což je v přepočtu 532 tisíc Kč. Verze s 4,8kWh akumulátorem znamená nárůst ceny o 2 tisíce dolarů (42,5 tisíc Kč) a vrcholné provedení s 12kWh baterií bude znamenat dalších 8 tisíc dolarů navíc (170 tisíc Kč) k základní ceně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze