První česká konference o malé elektromobilitě proběhne už tuto sobotu

První česká konference o malé elektromobilitě proběhne už tuto sobotu
  • Malá elektromobilita je například rodinný dům s fotovoltaickou elektrárnou, elektromobil a bateriové uložiště
  • První konference týkající se tohoto oboru se uskuteční už 9. března v Terezíně

V Terezíně se 9. března 2019 uskuteční Konference o malé elektromobilitě (KOME). Malá elektromobilita, to nejsou rychlonabíječky, flotily elektromobilů, spousta financí nebo velké dotace. Je to šance využít nabízející se potenciál. A možnosti jsou dnes opravdu široké. Stále větší nabídka elektromobilů, padající ceny komponent FVE, rozšiřující se nabídka smysluplných dotací, zvyšující se ekologické a ekonomické povědomí občanů, ale i vzrůstající ceny energií – to jsou důvody, proč touha po energetické i ekonomické nezávislosti je slyšet stále hlasitěji. Podle posledních průzkumů již 41% občanů uvažuje o tom, že budou do 5 let pořizovat nový automobil, který bude pohánět právě elektrická energie. Do 10 let je to už 51 % občanů. Tak proč nepřemýšlet o tom, jak se připravit na provoz elektromobilu ve firmě nebo v rodinném domě již dnes?

Prostor pro tuto konferenci poskytla Vysoká škola aplikované psychologie v Terezíně, jejíž studenti budou právě na této konferenci prezentovat první výsledky z Velkého průzkumu malé elektromobility, ve kterém se podařilo získat velmi zajímavá data od velkého množství respondentů. Elektromobilita plní čím dál častěji stránky novin a časopisů, mluví se o ní v televizi i na internetu. Je jisté, že Českou republiku čeká v nejbližší době její velký rozmach. Zájem o elektromobily roste, přibývá i počet nabíjecích stanic. Už dnes je v ČR registrováno více než 3 500 elektromobilů a je předpoklad, že koncem roku 2023 by mělo být již 20 % nově registrovaných osobních vozů v ČR právě s pohonem na elektrickou energii. Vždyť i naše největší tuzemská automobilka Škoda plánuje do roku 2025 představit 5 různých vozů na elektřinu a první vlaštovka – malý elektromobil eCitigo – by se měl na trhu ukázat začátkem roku 2020.

Proto si na letošní rok připravila společnost Rubika Information s.r.o. ve spolupráci s Asociací pro elektromobilitu ČR několik projektů týkajících se rozvoje elektromobility v České republice. Jedná se například právě o malé lokální konference pro zájemce z oblasti malých firem či ekonomicky smýšlejících občanů. Konference je rozdělena do dvou bloků – dopolední a odpolední. Dopolední blok je určen základním informacím a vystoupí zde řada odborníků z Asociace pro elektromobilitu ČR. Všichni přednášející mají s elektromobily najeto více než 50 tisíc km, mnozí i přes 100 tisíc.

Audi e-tron

Přednášet se bude o tom, co elektromobilita v ČR nabízí, jak jsme na tom ve srovnání se světem, jak je to s infrastrukturou nabíjecích stanic, jaké jsou možnosti podpory státu a EU i na co vše lze poskytnout dotaci. Bude i reportáž o tom, jak to funguje v Norsku, kde 60 % nových prodaných aut tvoří právě elektromobily, a jak se jezdí, když jsou nabíječky skoro každých 5 km.

Odpoledne je vyhrazeno workshopům, kde se bude pracovat na reálných příkladech. Dozvíte se, jaké typy elektromobilů jsou dnes k mání a jak vybrat ten vhodný, jak daleko dojedete a za kolik, jak navrhnout na rodinný dům fotovoltaickou elektrárnu, jak jezdit elektromobilem téměř zdarma, jaké jsou odběrové křivky různých typů elektromobilů a jak se to projeví na elektrické síti rodinného domu. Dozvíte se i několik tipů na co nejrychlejší návratnost investic a jak spočítat potřebnou velikost baterie na akumulaci el. energie u rodinného domu a mnoho dalších poznatků z praxe. Velká aktuálnost konference je zajištěna také tím, že sami účastníci konference si (po zaregistrování) mohou vybrat z množství nabízených témat – budou tak preferována ta, o které bude největší zájem. Pro účastníky workshopů jsou připraveny také zajímavé případové studie. Prostor bude věnován i vyplnění si dotace na vlastní elektromobil.

Konference je určena pro širokou veřejnost i pro studenty škol a všechny, co se o elektromobily zajímají a přemýšlí nad tím, že si ho jednou pořídí. Konference v Terezíně je zdarma a lze se na ni registrovat na webových stránkách. Velkým lákadlem je pro účastníky konference jistě i možnost výhry, kterou je bezplatné čtrnáctidenní zapůjčení elektromobilu včetně čipů k rychlonabíječkám.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze