Prodeje elektromobilů porostou, ale v centru pozornosti je cenová dostupnost

4
Prodeje elektromobilů porostou, ale v centru pozornosti je cenová dostupnost
Fotografie: Renault
  • Prodeje elektromobilů táhne Čína, v Evropě začíná pokles
  • Letos se očekává prodej až 17 milionů elektromobilů
  • Více než 10 milionů z nich bude vyrobeno v Číně

Mezinárodní energetická agentura (IEA) nedávno zveřejnila odhad, který předpovídá výrazný nárůst prodeje elektromobilů v roce 2024. Tento trend je doprovázen očekávaným poklesem poptávky po ropě a zdůrazňuje klíčovou roli cenové dostupnosti a rozvoje dobíjecí infrastruktury. Podle prognózy IEA se prodeje elektromobilů v roce 2024 přiblíží číslu 17 milionů, což představuje značný nárůst oproti předchozímu roku. Z celkových prodejů pak bude zhruba 10 milionů vozů pocházet z Číny.

Pokles poptávky po ropě

S nástupem elektrických vozidel se očekává, že poptávka po ropě dosáhne svého vrcholu kolem roku 2025. Pokud země dodrží energetickou a klimatickou politiku, může se do roku 2035 poptávka po ropě snížit o více než desetinu současné celkové úrovně.

Regionální rozdíly v podílu elektromobilů

Podíl elektromobilů na trhu se bude v jednotlivých regionech značně lišit. Zatímco v USA představují elektromobily každý devátý nákup, v Evropě je to každý čtvrtý a v Číně téměř polovina. Zpočátku se růst elektromobilů v Evropě zpomaluje kvůli slabému výhledu prodeje osobních automobilů a postupnému zrušení dotací.

Cenová dostupnost a infrastruktura

Cenová dostupnost elektromobilů je klíčovým faktorem pro další růst tohoto sektoru. Zatímco v některých regionech jsou elektromobily stále dražší než vozidla se spalovacím motorem, někde ceny klesají díky poklesu nákladům na baterie a intenzivnější konkurenci. Další výzvou je rozvoj dobíjecí infrastruktury, která musí držet krok s rostoucí poptávkou po elektromobilech. IEA odhaduje, že do roku 2035 se musí počet dobíjecích stanic šestinásobně zvýšit, aby byla uspokojena rostoucí potřeba.

Diskuze ke článku
Dini Dini
Taky si myslím, že je to jen vývoj. Pokles v prodejích neznamená vůbec nic - snad jen to, že skončily dotace. A taky souhlasím, že EV jsou budoucnost i kvůli snížení závislosti na ropě.

Jen se dá čekat, se se zvyšující se poptávkou po elektřině její cena asi klesat nebude a s ropou opačně..takže si zase připlatíme.
Josef L
Josef L
Podle mě se blíží recese a pokles tržeb v březnu je evidentní v celém autoprůmyslu. Proč by to mělo být u EV jinak?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze