Přijďte se podívat na závody modelů aut na vodíkový pohon. Už o víkendu v Praze

Přijďte se podívat na závody modelů aut na vodíkový pohon. Už o víkendu v Praze
  • Studentský závod proběhne o víkendu 14. a 15. dubna 2018 v dejvickém kampusu
  • Modely jsou výsledkem čtyři měsíce trvajícího studijního snažení
  • Na mezinárodním finále jsou týmy ze Slovenska, Polska, Nizozemska, ale i USA

V dejvickém kampusu se o víkendu 14. a 15. dubna 2018 po roce opět setkají týmy středoškolských studentů, aby změřily síly při šestihodinovém závodě dálkově ovládaných modelů aut s hybridním vodíkovým pohonem. Již 4. ročník projektu Hydrogen Horizon Automotive Challenge společnosti Horizon Educational letos přináší řadu novinek.

Vzhledem k většímu počtu týmů bude letos závod rozdělen do dvou dnů. Každý závodní den se na startovní čáru postaví 12 soutěžních tymů, celkem z 21 českých středních škol,“ říká Václav Bystrianský, manažer projektu. Partnerem celého finálového víkendu je letos automobilka Hyundai.

Partnerství značky Hyundai s touto soutěží je zcela přirozené, protože Hyundai jako první zahájil sériovou výrobu aut s vodíkovým pohonem a je v tomto oboru ze všech automobilek nejdál,“ říká Petr Vaněk, ředitel vnějších vztahů společnosti Hyundai Motor Manufacturing Czech. „Každý závodní den pak určí vítězný tým, který bude v květnu reprezentovat nejen svou školu, ale i Českou republiku na mezinárodním finále v místě jednoho z partnerů, v německém Chemnitzu,“ dodává Bystrianský.

Závod lze vnímat jako vyvrcholení vzdělávacího programu, který si klade za cíl vzbudit větší zájem mládeže o technické a vědecké obory. Během čtyř měsíců získávají studenti pomocí řady vzdělávacích pomůcek a studijních materiálů nové poznatky, které posléze aplikují při navrhování a sestavování hybridního vodíkového vozidla v měřítku 1:10. Program si dává rovněž za cíl i učení studentů skrze objevování, posílení týmové spolupráce a v neposlední řadě i přípravu studentů na jejich budoucí kariéru.

Vodíkový model

V letošním ročníku máme soutěžní týmy ze středních odborných škol, automobilních škol, ale i gymnázií,“ pokračuje Bystrianský a doplňuje, že soutěž se exponenciálně rozrůstá i celosvětově. Na mezinárodním finále mají české týmy šanci potkat se například se slovenskými, polskými, nizozemskými či americkými kolegy. Ruku v ruce se zájmem škol roste i zájem sponzorů a partnerů. Celý program mohl proběhnout především díky podpoře společnosti Moravia Steel a dalších partnerů, kterými jsou Nadace Unipetrol, Hello bank!, BNP Paribas Cardif a Hyundai Motor Manufacturing Czech.

Závodní dny jsou veřejnosti otevřeny každý den od 9:00.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze