Přechod na elektromobilitu si u Fordu žádá ztráty. Propustí tisíce zaměstnanců

1
Přechod na elektromobilitu si u Fordu žádá ztráty. Propustí tisíce zaměstnanců
Fotografie: Ford Europe
  • Propouštění se bude týkat 8 tisíc amerických zaměstnanců
  • Ford se chce plně soustředit na elektromobily
  • Spalovací vozy jsou u Fordu historií

Možná to tak nevypadá, ale některé inovace v automobilovém průmyslu si často žádají velké oběti. Jak informuje electrek.co, firma Ford Motor Company plánuje zrušit až 8 tisíc pracovních míst. Týká se to převážně pozic v divizi spalovacích vozidel. Propouštění prý pomůže Fordu odstavit výrobu spalovacích vozidel a získané prostředky využít k dalším investicím do vývoje elektromobilů. Ford navíc v posledních měsících zaznamenal úspěch s jeho elektromobily po celém světě. Mustang Mach-E i F-150 Lightning jsou prodejní trháky, Ford tak na vozy s klasickým pohonem začíná hodně rychle zapomínat. To zahrnuje velké investice do technologie baterií, jako jsou polovodičové články a články s fosforečnanem

Vylepšení se dočká i inteligentní záložní napájení elektromobilů. Automobilka dělá zkrátka vše, co je v jejích silách, aby posílila výrobu elektromobilů a prodala co nejvíce elektrifikovaných vozidel. S tím je však spojené masivní rušení pracovních míst, což se americkým zaměstnancům zřejmě líbit nebude. Celkem Ford v USA zaměstnává 31 tisíc lidí, takže oněch 8 tisíc je pořádný kus. Může se pak zdát, že elektromobily jsou pro Ford učiněnou spásou, ale není to tak. Všechna vyráběná auta jsou aktuálně nerentabilní kvůli problémům s dodavatelským řetězcem. Americký výrobce proto chce, aby se zmaximalizovaly zisky. Propouštění zaměstnanců plánuje Ford již v následujících týdnech.

Diskuze ke článku
Josef L
Josef L
Zefektivnit výrobu je základ, lidi chybí všude kam se podíváte, kdyby Škoda propustila třetinu lidí okamžitě najdou práci a firma ušetří 4 miliardy ročně na mzdových nákladech.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze