PRE začalo zvyšovat výkon nabíječek z DC na UFC. První už funguje

2
PRE začalo zvyšovat výkon nabíječek z DC na UFC. První už funguje
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • V poslední době prudce rostou požadavky na rychlost nabíjení u veřejných stanic
  • Těmto nárokům dobře vyhovují modulární nabíjecí stanice
  • Své Alpitroniky začal právě posilovat poskytovatel PRE

Jeden ze tří dominantních poskytovatelů, energetická společnost PRE, se od domácí konkurence odlišuje mimo jiné tím, že do tarifu rychlého DC nabíjení zahrnul i nabíječky s výkonem 75 kW. Italské stojany Alpitronic totiž byly jedny z prvních, které nabízely modulární škálovatelnou konstrukci, která umožňuje dodatečné snadné zvýšení nabíjecího výkonu prostým přidáním dalšího modulu a výměnou standardního kabelu za vodou chlazený. Každý modul má v tomto případě 75 kW, stanice tedy může poskytovat DC nabíjení v libovolném násobku této hodnoty až do 300 kW.

Toho PRE využila a právě nyní začíná s posilováním vybraných stanic ze stávajících 75 na 150 kW. To by mělo proběhnout relativně rychle v řádech týdnů a týkat by se mělo zhruba deseti stanic u dálnic a hlavních tahů. Nehrozí, že by ti, kteří byli dosud zvyklí využívat cenově příznivější DC nabíjení, byli na stejné lokalitě nově nucení platit UFC tarif. Navyšovat se totiž bude na místech, kde je více stojanů a posílení se dočká vždy jen jeden.

První takové vylepšení už bylo zrealizováno v Nehvizdech u stanice EuroOil, která je nedaleko sjezdu číslo 8 Úvaly/Brandýs nad Labem, takže ji mohou využívat i letci po dálnici D11. Čeká na ně nejen zázemí benzinové pumpy otevřené od 5 do 22 hodin, ale také paleta služeb v intravilánu obce Nehvizdy dostupné pěšky.

Diskuze ke článku
Ondřej Kvinta
Ondřej Kvinta
Prosím o opravu článku. Tyto Alpitronic stanice při 150 kW potřebují vyměnit i nabíjecí kabel na vodou chlazený. Nejde tedy jen o výměnu modulu. V současnosti je nedostatek těchto kabelů, což snižuje rychlost přidávání modulů. Protože bez toho mají omezenou rychlost.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze