Porsche urychluje přípravu další karosářské verze chystaného elektromobilu Taycan

Porsche urychluje přípravu další karosářské verze chystaného elektromobilu Taycan
  • Další karosářskou variantu elektromobilu Taycan avizovalo Porsche již na podzim loňského roku
  • Po urychlení vývoje by se verze Cross Turismo mohla ukázat příští rok

Porsche Taycan Cross Turismo by se podle serveru motor1.com mělo ukázat ještě dříve, než bylo vůbec v plánu. Oproti běžnému Taycanu bude mít zvýšený podvozek. Tuto karosářskou variantu elektromobilu Porsche Taycan ukázal výrobce prostřednictvím konceptu Mission E Cross Turismo Concept. Porsche záhy posvětilo jeho sériovou výrobu. Původně měl být vůz v prodeji až v roce 2021, ale díky obrovskému zájmu zákazníků o regulérní Taycan byla jeho výroba urychlena a vůz by tak mohl spatřit světlo světa již příští rok.

Porsche Taycan Cross Turismo

Pokud si Taycan Cross Turismo uchová stejný tvar jako koncept, půjde o elektromobil kategorie CUV (cross-utility vehicle). To znamená zvýšený podvozek, jako má například Mercedes E All-Terrain nebo Audi A6 Allroad. Porsche vybaví Cross Turismo stejným pohonem jako Taycan, který disponuje elektromotorem na každé nápravě. Celkový výkon v nejvýkonnější konfiguraci by měl dosahovat 600 koní a zrychlení z 0 na 100 km/h proběhne za 3,5 sekundy. Dvojnásobnou rychlost Taycan Cross Turismo pokoří za 12 sekund. Systém nabíjení umožní nabít baterii k ujetí přibližně 400 km za méně než 20 minut. 100 kilometrů dojezdu pak získáte již za 3 minuty.

Automobilka Porsche v současnosti očekává, že do roku 2025 budou polovinu jejích prodejů tvořit modely s čistě elektrickým nebo hybridním pohonným systémem. K tomu má vedle aktuálních hybridů a modelu Taycan s odvozeným provedením Cross Turismo přispět i nová generace modelu Macan, která je očekávána po roce 2021. Vyloučeno není ani uvedení elektrifikovaného provedení roadsteru Boxster, o němž se má rozhodnout během letošního roku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze