Policie se u nás bude cítit jako v Dubaji. Dostane plug-in hybridní BMW řady 7

Policie se u nás bude cítit jako v Dubaji. Dostane plug-in hybridní BMW řady 7
  • Zatím půjde o 5 vozů s označením 745Le xDrive
  • Mají výkon 394 koní, umí ale jezdit i na elektřinu
  • BMW je policii zapůjčilo zdarma

Možná si pamatujete nechvalně známou zápůjčku hybridního supersportu BMW i8 pro český policejní sbor. Jako v Dubaji se Policie České republiky cítila jen chvíli, protože vůz měl vážnou nehodu. Historie se snad nebude opakovat, protože sportování policie vyměnila za exkluzivní komfort. Ve středu 30. října si totiž převzala první tři BMW řady 7 s hybridním pohonem, ty má od automobilky půjčené opět zadarmo.

Konkrétně jde o pět modelů verze 745Le xDrive. Kdo se v BMW vyzná, odhalí prodlouženou verzi vlajkové lodi s delším rozvorem a plug-in hybridním pohonem. Šestiválcový benzin je kombinovaný s elektromotorem a policisté budou moci využít výkon 394 koní a točivý moment 600 N.m. Základní cena začíná v této specifikaci na částce na 2 905 500 Kč, vozy tak určitě budou disponovat cenovkou přes tři miliony. Zápůjčka je omezena na rok, po půl roce nebo 25 tisíc kilometrů se pak plánuje vozy obměnit.

Policie do konce roku získá kolem 2 000 vozidel značek Škoda a Volkswagen, část jich již byla dodána. Budou mezi nimi dodávky, speciální vozy pro kynology a eskortní účely, auta pro dopravní policii, pořádkovou službu a prvosledové jednotky. Policie letos koupila také několik elektromobilů.

Podle Švejdara a webu aktualne.cz bude přínosem těchto aut snížení emisí, úspora pohonných hmot a na silnicích mají působit zejména preventivně. Z naší zkušenosti ale s úsporou paliva nemůžeme souhlasit, BMW řady 7 je plug-in hybridem spíš pro výkony než pro nízkou spotřebu, to by musela policie velmi často nabíjet. Vedle policejních polepů a majáku se sirénou vozidla nejsou speciálně vybavená.

Prvních pět hybridních vozů bude sloužit policistům v Pardubickém, Hradeckém, Libereckém a Jihomoravském kraji a v Praze. V další etapě bude jiných pět krajů. Jezdit s hybridy bude asi dvacítka speciálně proškolených policistů. Vedle luxusních limuzín Ministerstvo vnitra koupí pro policii a hasiče do konce letošního prosince ještě více než 2 000 automobilů. „Policie bude pokračovat v obměně vozového parku i v příštím roce, chce vypsat soutěže na další vozidla,“ řekl policejní prezident Jan Švejdar.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze