Plug-in hybridní rekordman se rodí automobilce, u které by to nikdo nečekal

Plug-in hybridní rekordman se rodí automobilce, u které by to nikdo nečekal
  • Jeep Yuntu dokáže díky 16kWh baterii ujet přes 60 kilometrů
  • Jde pouze o koncept zaměřující se na čínský trh

Dokud má plug-in hybrid dojezd 15 kilometrů, nedává moc smysl. Některé z automobilek však dnes dokáží oddálit nastartování motoru až na hranici 50 reálných kilometrů, což již může zaručit bezemisní jízdu do práce a zpět. Trend je samozřejmě tuto laťku zvyšovat s každým dalším modelem. A nyní tu máme šampióna, kterého bychom nečekali.

Z dílny Jeepu totiž na šanghajský autosalon vyjel Yuntu –první plug-in hybrid americké firmy, která se specializuje na vozy typu offroad a SUV. Yuntu umí nabídnout až 65 kilometrů podle měřícího cyklu EPA, což je rekordní hodnota a podle našeho evropského cyklu NEDC můžeme počítat zhruba se 70 až 75 kilometry. Reálného dojezdu 60 kilometrů Jeep docílil především díky 16kWh baterii, což je hodnota jen o malinko menší, než má například čistě elektrický e-up! od Volkswagenu.

Jediný problém Yuntu je i ten nejdůležitější – jde pouze o koncept. Vůz by nicméně měl vzniknout a soustředit se především na čínský trh, který začíná slyšet na kombinaci plug-in hybridu a SUV víc než na cokoli jiného. Na automobilky je však vyvíjen i legislativní tlak. Elektrifikované vozy by měly představovat 8 % prodejů v roce 2018, 10 % v roce 2019 a 12 % v roce 2020, protože jinak přijdou pokuty.

Zdroj: electrek.co

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze