Plně elektrický Range Rover se blíží. Objednat ho půjde ještě letos

1
Plně elektrický Range Rover se blíží. Objednat ho půjde ještě letos
Fotografie: Roman Havlín, fDrive.cz
  • Land Rover začne používat novou podvozkovou platformu
  • Jaguar chystá uvedení sportovního GT s dojezdem 700 km
  • Celkové investice do elektromobility mají dosáhnout výše 15 miliard liber

Britský koncern Jaguar Land Rover (dále JLR) prozradil plány, které se týkají dalších let. Již letos půjde objednávat první elektrický model od Range Roveru, a tak se dá očekávat, že jeho premiéra bude co nevidět. Značka investuje 15 miliard liber během následujících pěti let do technologického vývoje firmy. Dále chce nemalou část financí vložit do speciálních programů pro výrobu vozidel, vývoje autonomních a digitálních technologií, umělé inteligence a také chce zlepšit dovednost pracovníků obou značek. Výrobní zařízení v britském Halewoodu se stane prvním plně elektrickým výrobním závodem. Nová generace vozidel JLR dostane elektrifikovanou modulární architekturu (EMA).

Ke konci tohoto roku se spustí první klientské objednávky na moderní luxusní plně elektrický Range Rover. Ten se k rukám prvních šťastlivců dostane na počátku roku 2025. Koncern JLR si zároveň hodlá v nabídce ponechat i klasické spalovací modely s plug-in hybridní technikou. Proto bude i v budoucnu využívat flexibilní modulární podélnou architekturu (MLA), na níž jsou postaveny současné modely Range Rover a Land Rover Rover Sport 3. Toto řešení dává společnosti nekompromisní flexibilitu při přizpůsobování své řady vozidel tak, aby vyhovovala potřebám různých trhů po celém světě. Současně dojde i na přepracování nabídky firmy Jaguar.

Ta prozradila, že prvním ze tří přepracovaných moderních luxusních Jaguarů bude 4dveřové GT vyrobené v továrně Solihull ve Velké Británii. S výkonem vyšším než kterýkoli předchozí Jaguar, dojezdem až 700 km a orientační cenou od 100 000 britských liber (2,6 milionu Kč) bude nový Jaguar postaven na jedinečné architektuře pojmenované JEA. Další podrobnosti o novém 4dveřovém GT budou zveřejněny koncem tohoto roku. Již nyní je ale jisté, že vůz se začne prodávat na vybraných trzích již v roce 2024. Zároveň se centrum výroby motorů v britském Wolverhamptonu přejmenuje na centrum výroby elektrického pohonu. I tento krok potvrzuje budoucí výrobu elektrických komponent a vozidel v rámci značek Jaguar a Land Rover.

Diskuze ke článku
Josef L
Josef L
Třeba už nebude potřeba kupovat dvakrát Range Rover (jeden doma, jeden v servisu) :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze