Plně elektrického Renaultu Twingo se dočkáme už letos

1
Plně elektrického Renaultu Twingo se dočkáme už letos
  • Městský hatchback Renault Twingo s bohatou historií a zvláštním designem přejde na elektrický pohon
  • Údajně nabídne motor o výkonu 80 koní, maximální rychlost 130 km/h a dojezd okolo 144 km
  • Poprvé ho uvidíme na ženevském autosalonu

Renault Twingo bylo vždy poněkud zvláštní městské auto. První generace přišla už v roce 1992 a v některých částech světa se vyráběla až do roku 2012, což je dlouhých dvacet let. Design asi nebudu přirovnávat k jiným vozům, protože bych jim trochu křivdil, ale rozměrově se jednalo o malé auto, podobně jako první Smart. Zajímavostí je, že první generace se nikdy nevyráběla ve verzi pro trhy s volantem na pravé straně.

Proto, když přišla druhá a třetí generace, očekávaly se velké prodeje v UK, a to se nestalo, nicméně prodeje v dalších zemích světa nevypadaly tak bídně. Zatímco druhá generace se více blížila Renaultu Clio, třetí se vrátila zpátky ke kořenům a designem je podobná například Fiatu 500. Nyní jsme se dozvěděli, že Renault chystá vůz oživit i ve formě elektrické verze, a to už později v tomto roce, jak píše autoexpress.co.uk.

Co se týče samotných specifikací, moc toho nevíme, ale předpokládá se, že auto převezme platformu, motor a baterii Smartu EQ ForFour. To, že se bude jednat pouze o městský vůz, naznačuje i kapacita baterie 17,6 kWh a motor o výkonu 80 koní. Pokud se spekulace potvrdí, z nuly na sto se auto dostane za 12 sekund a maximální rychlost se zastaví na 130 km/h. Nabíjení by mělo zvládnout hodnotou až 22 kW, tím pádem se z 10 na 80 procent dostane za necelých 40 minut. Na plné nabití by auto mělo ujet okolo 144 km.

Renault Twingo

Rozhodujícím faktorem u tohoto auta bude rozhodně cena. Pokud si totiž vezmeme avizovaný Smart EQ, na kterém má být auto založeno, prodává se od 590 000 Kč. To znamená, že jsme ve stejné kategorii jako například nová Škoda CITIGOe IV. Ta má větší baterii, silnější motor a zvládne i rychleji nabíjet. Zároveň ve městě dojede značně dále než připravované Twingo. Nové elektrické Twingo má mít premiéru letos na ženevském autosalonu, do prodeje půjde ke konci roku.

Diskuze ke článku
no_name
Kromě pár kWh navíc v baterce nevidím důvod proč kupovat něco takového, když si můžu za zlomek ceny koupit ojetinu typu Imiev.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze