Pininfarina dnes ukázal model B95. Má 1 900 koní a chybí mu čelní okno

Pininfarina dnes ukázal model B95. Má 1 900 koní a chybí mu čelní okno
Fotografie: Pininfarina
  • Celkem se vyrobí okolo pěti kusů
  • Cena vozu činí v přepočtu 106 milionů Kč
  • Každý z majitelů si bude moci užít výkon 1 900 koní

Na právě probíhající výstavě Monterey Car Week v americké Kalifornii se kromě jiného ukázal i aktuálně nejdražší elektrický supersport, jaký půjde s velkou dávkou štěstí koupit. Na svědomí jej má Pininfarina a jeho model nese označení B95. Písmeno „B“ je zkratkou pro označení Barchetta a číslovka pro změnu prozrazuje 95. výročí automobilky, které nastane za dva roky. Právě v roce 2025 se několik kusů B95 dostane do rukou šťastlivců, kteří musí na svém bankovním účtu najít 4,4 miliony eur (106 milionů Kč). Sám výrobce o hypersportovním kabrioletu bez čelního okna říká, že se jedná o elegantní, odvážný, krásný a inovativní vůz. Jeho dnešní představení je předvojem oslav 95. výročí Pininfariny, značky, jež má za sebou bezkonkurenční historii vytváření vzácných ikon, které jsou nyní nejuznávanějšími a nejvyhledávanějšími sběratelskými vozy na světě.

Pininfarina implementovala pro model B95 jedinečné designové prvky, včetně kopule za hlavou pro každého cestujícího. Nechybí ani elektronicky nastavitelné „aero“ obrazovky, o kterých automobilka prohlásila, že jsou prvními na světě. Každá verze elektromobilu bude vyrobena výhradně ručně v závodě automobilky v italském Cambianu. Výrobce navíc hodlá spolupracovat s každým zákazníkem na vytvoření individuálního vzhledu a výbavy Barchetty 95. Pro větší bezpečnost při jízdě bude možné využít návrhářský tým, který vyrobí každému zákazníkovi závodní helmu na míru. Celkem bude finální verzi Pininfarina B95 tvořit deset návrhářů, přičemž výroba bude výhradně ruční. Důležitým aspektem je také technika, která opět vyráží dech.

Vůz totiž bude mít čtyři samostatné elektromotory, které dokáží nabídnout zrychlení z 0 na 100 km/h v čase okolo dvou sekund. Řidič dostane možnost dosáhnout maximální rychlosti přes 300 km/h a aby vše fungovalo jak má, B95 využívá kapalinou chlazenou 120kWh lithium-iontovou baterii ve tvaru písmene T. Špičkový výkon činí 1 900 koní a nabíjení půjde uskutečnit výkonem až 270 kW na stejnosměrných rychlonabíječkách, kdy se baterie nabije z 20 na 80 % za 25 minut.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze