Peugeot představuje svou vizi ekologické mobility: „Power of choice“

Peugeot představuje svou vizi ekologické mobility: „Power of choice“
Fotografie: Peugeot
  • Přesun více lidí do měst představuje nové výzvy ohledně čisté mobility
  • Peugeot chce v rámci strategie „Power of choice“ elektrifikovat všechny modely
  • Řeší i mobilitu „poslední míle,“ kde má širokou nabídku různých řešení

V roce 2040 bude podle předpokladu Peugeotu téměř 5 miliard lidí žít ve městech. Udržitelná urbanizace je tak jednou z hlavních výzev 21. století. Snahu řešit tuto otázku přitom sdílejí i všichni obyvatelé měst. Faktory, jako jsou kvalita ovzduší, raketový rozvoj e-commerce či rozšiřování dopravních prostředků s alternativními pohony, mění charakter měst, dopravu a způsob života v městských centrech.

Peugeot e-208

Peugeot se tomuto novému scénáři přizpůsobuje prostřednictvím globálního závazku z hlediska elektrifikace. Usiluje o dosažení 100% elektrifikované modelové řady do roku 2023. K dnešnímu dni ji tvoří městské vozy Peugeot e-208 a e-2008, ale také kompletní nabídka 100% elektrických užitkových vozů schopných zabezpečit veškeré přepravní a zásobovací potřeby. Kromě osobních a užitkových automobilů má Peugeot i poměrně širokou nabídku elektrických jízdních kol, skútrů a koloběžek, tedy zajištění mobility „poslední míle“. Vozy Peugeot jsou také zastoupeny ve vozových parcích pro sdílení automobilů, jako je Free2Move. Ve vyspělém světě se začíná prosazovat nový model města, který klade důraz na udržitelnost, vyhrazuje nové prostory pro chodce, jízdní kola a vozidla poháněná alternativními energiemi. Postupně se zbavuje vozů se spalovacími motory.

Elektrifikace není na úkor užitné hodnoty

Jedním z pilířů technologické ofenzivy značky Peugeot je filosofie „Power of Choice“. Nová generace elektrifikovaných vozů nabízí zákazníkům značky možnost zvolit si druh energie, který nejlépe vyhovuje jejich potřebám a využití, aniž by to bylo na úkor designu, komfortu, úrovně vybavení, prostornosti, nosnosti nebo potěšení z jízdy. Současně volba tvaru vozu nelimituje jeho použití. Tato filozofie se již stala realitou. V kategorii osobních vozů ji demonstrují modely Peugeot e-208, e-2008, 3008 Hybrid, 508 Hybrid a 508 SW Hybrid, v rámci užitkových vozů jde o Peugeot e-Expert, e-Traveller a e-Boxer. Všechny tyto vozy nabízejí stejný nákladový prostor a stejné asistenční systémy řízení jako jejich benzinové a naftové verze.

Peugeot e-Partner

Pokud jde o mobilitu poslední míle, Peugeot má v nabídce širokou škálu jízdních kol, koloběžek a elektrokoloběžek. Mezi jednostopé dopravní prostředky patří jízdní kolo eF01 z dílen designového centra Peugeot Design Lab. Tento produkt způsobil revoluci na trhu skládacích elektrických jízdních kol. Díky hliníkovému podvozku váží méně než 20 kg, skládání a rozkládání zabere méně než 10 vteřin. Baterii lze dobíjet ve vlastní dobíjecí stanici, kterou lze namontovat například do zavazadlového prostoru vozu Peugeot 3008. Kolo eF01 s osmistupňovou převodovkou Altus Revoshift od společnosti Shimano může dosáhnout rychlostí téměř 30 km/h, dojezd je více než 60 kilometrů.

V roce 2020 oživila společnost Peugeot Motorcycles jeden ze svých nejikoničtějších skútrů, Peugeot Ludix, a představila jeho elektrickou verzi Peugeot e-Ludix. Jedná se tak o čtvrtý bezemisní model značky. Peugeot e-Ludix je ideálním skútrem pro generaci mileniálů, třicátníků až čtyřicátníků, kteří se touží pohybovat po městě, v němž žijí, pracují a cestují. Jednoduchý a městský Peugeot e Ludix vyznává styl „retro“. Skútr e-Ludix se dobije za 3 hodiny na 80 %, dojezd je až 50 km.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze