Ostrá raketa od Alpine konečně prozradila rozměry a ukázala část interiéru

Ostrá raketa od Alpine konečně prozradila rozměry a ukázala část interiéru
Fotografie: Alpine
  • Premiéra ostrá verze Renaultu 5 se uskuteční letos v červnu
  • A290 obouvá zimní pneumatiky Michelin Pilot Alpin 5

Sportovní sourozenec chystaného elektrického Renaultu 5 nyní prochází dalším kolem drsných testů a společně s tím firma Alpine vydala další sadu snímků. Při té příležitosti došlo rovnou na další várku důležitých technických informací a stranou nezůstal ani pohled na část interiéru. Model A290 zkouší své dovednosti v nejextrémnějších povětrnostních podmínkách s teplotami, které často klesají pod -30 °C. Technické týmy firmy Alpine testují prototypy na různých tratích, aby zajistily co největší dokonalost ve všech oblastech. Při uvedení do prodeje se nesmí stát, že by vůz nebyl schopen splnit požadovanou dynamiku a schopnosti nejen na okresce. Proto si Alpine zakládá na tom, aby bylo zaručeno dosažení požadované úrovně výkonu za každých podmínek. Odezva motoru, přesnost řízení a agilita – tomu všemu je věnována maximální pozornost.

Nezapomíná se ani na výkon topení či kvalitu odmlžování a odmrazování oken. Systém ESC je speciálně naladěn pro jízdu na sněhu a výrobce konečně prozradil finální rozměry verze Alpine 290. Do délky vůz měří 3 990 mm, do šířky 1 820 mm a na výšku má 1 520 mm. Rozvor činí 2 530 mm. Podle uvedených dat je tak novinka od Alpine kratší než třeba Opel Corsa Electric nebo Peugeot e-208. Vůbec poprvé můžeme vidět část kabiny, konkrétně nádherně vypadající sportovní volant se zploštělým spodním ramenem. Volant disponuje logem „A“, modrým kruhovým přepínačem jízdních režimů a jeho věnec je potažen kůží Nappa. Ovladač pro volbu jízdních režimů nabídne tři nastavení: OV (Předjíždění), RCH (Dobíjení) a Drive. Jelikož výrobce zkouší vše na maximum, v rámci zimních jízd je model A290 obut do vysoce výkonných pneumatik Michelin Pilot Alpin 5. Dá se proto očekávat, že tento typ pneumatik bude dodáván i v sériové výbavě. Naopak pro jízdu v létě vůz dostane pneumatiky Michelin Pilot Sport EV.

Ostatně, firmy Alpine a Michelin uzavřely loni partnerství ohledně vývoje pneumatik právě pro model A290. V základní výbavě dostane tato malá francouzská raketa 19" kola a nabídne výkon 290 koní. Ten poputuje na přední nápravu. Zajímavostí je, že pneumatiky pro tento model dostanou vždy označení „A29“. Dalo by se říci, že na tento vůz jiný typ pneumatik nepatří, ale samozřejmě bude záležet na majitelích, zda tento pokyn dodrží. To zákazníkům zajistí, že při výměně pneumatik získají přesně stejný výkon. Vůz bude představen letos v červnu 2024 a první dodávky k zákazníkům proběhnou do konce letoška.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze