Opravy elektromobilů jsou dražší než u fosilních aut

17
Opravy elektromobilů jsou dražší než u fosilních aut
Fotografie: insideevs.com
  • Průměrná cena opravy elektromobilu je o 29 % vyšší než u spalovacích modelů
  • Hlavním důvodem je delší doba nutná k provedení oprav

Diskuze o vysokých nákladech na pohavarijní opravy elektromobilů často ožívá v různých kruzích, a to i přestože je opředena mnoha mýty. Avšak nedávná data elektromobilni.pl poskytují zajímavé informace, které mohou být klíčové pro pochopení této problematiky. Čísla mluví jasně. Počet celkových ztrát u elektrických a spalovacích modelů vozidel je podobný, přičemž obě kategorie dosahují přibližně 9,5 až 10 % celkových škod. Trend však ukazuje dynamický nárůst počtu celkových ztrát, což lze pozorovat u obou typů vozidel. Proč? Jedním z důvodů jsou rostoucí náklady na opravy způsobené technologickým pokrokem a složitostí moderních vozidel.

Dražší opravy elektromobilů

Průměrná cena opravy elektromobilu je o 29 % vyšší než u spalovacích modelů. Hlavním důvodem je delší doba nutná k provedení oprav, zejména v souvislosti s odstraňováním hlavní trakční baterie. Dostupnost náhradních dílů pro elektromobily navíc není tak široká jako u tradičních vozidel, což dále zvyšuje náklady na opravy. I když jsou auta stále složitější a jejich opravy dražší, očekává se, že ceny oprav elektromobilů se postupem času sníží. S rostoucím počtem elektromobilů na silnicích se zvětší nabídka náhradních dílů a zkušenosti servisních dílen, což povede ke snížení nákladů na opravy.

Diskuze ke článku
Michal Opluštil
Michal Opluštil
Ano u malých, levných aut je rozdíl EV/ICE v ceně veliký. Ale u dražších aut je ta cena stejná či někdy i levnější. Stačí se podívat do ceníku Passatu, Kodiaka, Santa Fe hybrid či třeba BMW 4/5 atd.
Josef L
Josef L
Hlavní příčina vysokých cen je zdražení hodinové práce, to je naprosto fatální a u elektrických aut se jedná o více než dvojnásobné ceny oproti spalovacím autům. Cena práce u opravy je pak zcela zásadní, kdy za 10 hodin práce se platí 25 000 až 40 000 Kč a to i u nejlevnějších řad aut typu Kia.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze