Odběry bezemisní energie na stojanech ČEZ rostly o třetinu

4
Odběry bezemisní energie na stojanech ČEZ rostly o třetinu
Fotografie: ČEZ
  • Za první polovinu roku dodal ČEZ do aut téměř 2,1 milionu kWh elektrické energie
  • Meziroční nárůst o 32 % je patrný i v rámci objemu odebrané zelené elektřiny

Polostátní energetická skupina ČEZ podle zveřejněné tiskové zprávy dodala do nabíjecích stojanů 2,1 milionu kWh elektrické energie, což je o téměř půl milionu více než za stejné období loni. Důvodem tohoto nárůstu je rostoucí trend vlastnictví elektrifikovaných vozidel a výstavba nových nabíjecích stanic v síti ČEZ i díky finanční podpoře z evropského grantu Connecting Europe Facility a Operačnímu programu doprava.

Stojany ČEZ byly i v letošním prvním pololetí hlavním dodavatelem energie do baterií elektromobilů a tahounem rozvoje dobíjecí infrastruktury v České republice. Důkazem je více než 32% růst objemu odebrané zelené elektřiny. Zatímco za loňských prvních šest měsíců řidiči „natankovali“ 1,58 milionu kWh, za stejné období letošního roku už to bylo 2,099 milionu. Například v roce 2017 bylo z dobíjecích stojanů ČEZ odebráno 640 426 kWh elektrické energie. Nárůst je tedy opravdu znatelný.

Jaká je budoucnost v elektromobilitě u ČEZ?

K tomuto tématu se vyjádřil místopředseda představenstva a ředitel divize obchod a strategie Pavel Cyrani následovně. „Trend je jasný, elektromobily v České republice začnou přibývat po desítkách tisíc ročně a veřejná dobíjecí infrastruktura na to musí být připravena. Nám se letos daří držet rychlé tempo výstavby a zahušťování veřejné sítě po celé zemi. V místech s vysokou frekvencí dopravy a poptávkou po rychlém dobíjení budeme pokračovat ve výstavbě stanic s výkony nad 150 kW, a díky rychlejšímu dobíjení tak šetřit čas řidičů. Těm navíc díky certifikaci původu elektřiny z obnovitelných zdrojů garantujeme odběr skutečně bezemisní energie.“ Navíc ČEZ si v rámci vize Čistá Energie Zítřka vytyčil do roku 2025 dosažení hranice 800 provozovaných stojanů.

Diskuze ke článku
Martin Lacina
Martin Lacina
Trend je jasný, stale nemame temer zadne nabijeci stanice nad 50kW.
Tempem vystavby, dostupnosti v novych lokalitach, cenou, i vykony nabijecich stanic nas tezce valcuje PRE, ale hlavne, ze jsme vyhnali ceny do absurdna a umime se pochvalit…
Tom ReBlack
Tom ReBlack
To má vypadat víc bombasticky a nebo jaký je důvod takového paskvilu? >> "2,1 milionu kWh"
Marek M.
Marek M.
Průměrný odběr na jeden stojan (2 dobíjecí místa) je cca. 26 kWh za den. To je tak 1, max 2 auta.
Jiří Kelnar
Jiří Kelnar
Což je vlastně zajímavé s ohledem na to, že počty elektromobilů rostly mnohem víc. A ty auta se někde musí dobíjet, takže to bude s velkou pravděpodobností doma.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze