Objem elektřiny odebrané z dobíjecích stanic ČEZ roste. Vloni stoupl o polovinu

2
Objem elektřiny odebrané z dobíjecích stanic ČEZ roste. Vloni stoupl o polovinu
  • Objem elektřiny odebrané z nabíjecích stanic ČEZ se vloni vyšplhal na bezmála jeden milion kWh
  • V roce 2018 se uskutečnilo na nabíjecích stanicích více jak 75 tisíc nabíjecích cyklů

Podle odhadu ČTK se počet dobíjecích stanic v ČR blíží 250, takzvaných rychlonabíjecích je více než polovina. Společnost ČEZ dnes provozuje přes 140 stanic, z toho 80 je rychlonabíjecích. O druhé místo se dělí PRE aE.ON. Pak jsou na trhu ještě menší hráči.

ČEZ, D5 exit č. 35-Žebrák, autosalon V-Auto

Objem elektřiny odebrané z veřejných dobíjecích stanic ČEZ pro elektromobily vloni meziročně stoupl téměř o polovinu na 959 115 kWh. Hodnota odpovídá roční spotřebě elektřiny zhruba 300 tuzemských domácností. ČTK to řekl mluvčí ČEZ Martin Schreier. Celkem podle něj řidiči v síti firmy v roce 2018 uskutečnili 75 584 dobíjecích cyklů, což je proti předloňsku více než dvojnásobný nárůst.

Schreier upozornil, že trendem se stávají častější odběry o menších objemech. Průměrný odběr elektřiny na jedno dobíjení podle něj meziročně klesl ze 17,8 na 12,7 kWh. „Nejvytíženějšími lokalitami jsou místa vybavená rychlodobíjecími stanicemi, které díky svému výkonu 50kW umožňují většině elektromobilů dobít 80 procent kapacity baterií za asi 20 až 30 minut," uvedl. Mezi čtyři lokality s největšími ročními objemy odebrané elektřiny podle něj loni patřily dobíjecí stanice v pražském Karlíně se spotřebou 61 873 kWh, v Olomouci-Nemilanech na dálničním obchvatu města s odebranými 58 656 kWh, v pražských Holešovicích s 41 609 kWh a ve Vestci u pražského dálničního okruhu s 40 703 kWh.

Tuzemské energetické firmy tvrdí, že s masivním rozvojem dobíjecích stanic počítají i nadále. Rozvoji podle nich pomáhají i evropské dotace, společnosti navíc rozšiřují spolupráci s dalšími firmami, například obchodními řetězci. ČEZ uvedl, že v Česku je podle jeho údajů aktuálně registrováno asi 2,5 tisíce elektromobilů. Loni podle něj přibylo rekordních 725 aut na elektrický pohon, v roce 2017 to bylo 400 vozů, což s drobnými odchylkami odpovídá údajům Centra dopravních výzkumů. Odhady dalšího vývoje hovoří v horizontu několika let o ročních prodejích v řádu tisíců elektromobilů a plug-in hybridů. Celkem je v Česku registrováno asi 5,8 milionu osobních aut.