Nabíječky ČEZ: objem dodané elektřiny stoupl o 122 %, překvapivě i díky Olomouci

Nabíječky ČEZ: objem dodané elektřiny stoupl o 122 %, překvapivě i díky Olomouci
Fotografie: cez.cz
  • Pokud by podobné tempo pokračovalo, tak by bylo množství vloni odebrané elektřiny překonáno už v průběhu léta
  • Momentálně má ČEZ více jak 140 nabíjecích stanic, z nichž více než osmdesát zvládá rychlonabíjení

Objem elektřiny odebrané v síti veřejných rychlodobíjecích stanic Skupiny ČEZ v průběhu prvního čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostl o více než 122 procent na 335 017 kWh. Nejčastěji řidiči elektromobilů doplňovali baterie vozů v trojici pražských lokalit a překvapivě v Olomouci. Skupina ČEZ aktuálně v ČR provozuje více než 140 veřejných dobíjecích stanic, z toho je přes osmdesát rychlodobíjecích. Infrastruktura vzniká i díky evropskému grantu z programu Connecting Europe Facility (CEF).

ČEZ ESCO Volkswagen

Síť veřejných dobíjecích stanic Skupiny ČEZ v České republice dodala za první tři měsíce letošního roku do baterií elektromobilů celkem 384 876 kWh elektřiny, což je ekvivalent 10 691 plných dobití vozu Volkswagen e-Golf s kapacitou baterie 36 kWh. Za celý loňský rok se přitom hodnota vyšplhala na 959 115 kWh.

Znamená to, že letošním tempem bychom loňských statistik dosáhly už někdy v polovině srpna. Je to samozřejmě způsobeno jednak růstem počtu našich dobíjecích stanic, ale i častějším nabíjením na všech existujících stanicích. Například objem čerpané elektřiny v Top 5 nejvytíženějších stanic se meziročně zvedl o více než padesát procent,“ říká manažer útvaru čisté technologie ČEZ Tomáš Chmelík.

Růst táhly především rychlodobíjecí stanice schopné díky svému výkonu 50 kW doplnit 80 % kapacity baterií většiny elektromobilů za cca 20–30 minut. Zatímco v loňském prvním čtvrtletí e-auta načerpala prostřednictvím rychlého dobíjení 150 715 kWh, ve stejném období letošního roku to bylo 335 017 kWh. Během pouhého roku se tak objem odběrů zvedl o 122 procent. Poptávka po rychlém nabíjení se projevila i na objemech celkových odběrů na nejvytíženějších lokalitách.

Skupina ČEZ provozuje v rámci nejrozsáhlejší tuzemské sítě veřejných dobíjecích stanic přes 140 zařízení určených k doplňování baterií elektromobilů, z toho je více než osmdesátka rychlodobíjecích.

Nejvytíženější stanice Odběr od začátku roku
Skanska Visionary 1 14 721 kWh
Skanska Visionary 2 13 936 kWh
Burger King, Praha 4 12 118 kWh
Centrála ČEZ, Duhová 2 10 383 kWh
Olomouc, Nemilany 1 9 935 kWh
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze