Nové plug-in hybridy při reálném provozu neplní spotřebu udávanou výrobcem

7
Nové plug-in hybridy při reálném provozu neplní spotřebu udávanou výrobcem
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Reálná spotřeba firemních plug-inů je až 8,4 litrů na 100 km
  • Soukromé plug-iny mají průměrnou spotřebu okolo 4 litrů na 100 km

Plug-in hybridní vozidla tvořila v prvním čtvrtletí roku 2022 asi 9 % všech nových registrací osobních automobilů v Evropě. Jejich příspěvek ke snížení emisí však silně závisí na tom, jak jsou vybaveny spalovacím a elektrickým pohonem. Německý Fraunhoferův institut pro výzkum systémů a inovací ISI a Mezinárodní rada pro čistou dopravu (ICCT) pro společnou studii analyzoval rozsáhlé údaje pro asi 9 000 plug-in hybridů v celé Evropě. Analýza ukazuje, že průměrné hodnoty spotřeby paliva plug-in hybridních vozidel jsou výrazně vyšší než oficiální výsledky testů automobilek.

Vzhledem k nízkému oficiálnímu hodnocení CO2 měly PHEV pro výrobce velkou hodnotu při plnění evropských limitů pro skladbu vozového parku dle hodnot vypouštěných CO2 do ovzduší. V průměru musí být emise nově registrovaných osobních automobilů v Evropě od roku 2021 nižší než 95 gramů CO2 na km. S průměrem kolem 38 g CO2/km tak byla plug-in hybridní auta důležitým kouskem skládačky, aby bylo možné z pohledu automobilky splnit limity CO2 vozového parku. Ovšem reálná spotřeba paliva u soukromých PHEV je podle studie v průměru kolem 4 až 4,4 litru na 100 kilometrů. V případě služebních vozů je to dokonce 7,6 až 8,4 litrů. To znamená, že odchylka mezi oficiálními informacemi a skutečnými hodnotami u PHEV je mnohem větší než u vozidel s konvenčními spalovacími motory.

Diskuze ke článku
Tomáš Čermák
Tomáš Čermák
Tak ja mam Prius plugin hybrid r.v. 2012 a dlouhodobou spotrebu mam 1,8 l/100 km.Asi delam neco spatne.
Karel Schmidt
Karel Schmidt
A je to potvrzené firemní PHEV jsou green washing a soukromnikum se nevyplatí. Celkově jsou možná pro klima horší než full hybrid nebo diesel. A teď jak z toho rychle ven.
Martin Lacina
Martin Lacina
To zase nekdo objevil Ameriku. :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze