Nio má nakročeno k triumfu. Baterie s pevným elektrolytem uvede možná už v létě

Nio má nakročeno k triumfu. Baterie s pevným elektrolytem uvede možná už v létě
Fotografie: Nio
  • Pevný elektrolyt by měl skokově zlepšit vlastnosti trakčních baterií
  • Jeho uvedení do výroby se původně očekávalo v roce 2025
  • Obrovský konkurenční tlak ale vývoj zřejmě urychlil

O revolučních bateriích s pevným elektrolytem (SSB) už několik let mluví různé firmy, které se snaží uvést převratnou technologii do světa elektromobilů jako první. Takové akumulátory totiž nehoří, mají vyšší energetickou hustotu, stabilnější výkony a mnohem větší životnost. Problémem byla dosud jejich slabší mechanická odolnost a vyšší cena, ovšem to už zřejmě vývojáři firmy WeLion vyřešili. Čínská firma považovaná za jednoho z favoritů v závodě o SSB (dalším je americká Quantumscape) totiž léta úzce spolupracuje s automobilkou Nio a té také již vloni v listopadu dodala první takové články.

Výsledky testů zřejmě byly uspokojivé, protože Nio nedávno podalo čínskému ministerstvu průmyslu a informačních technologií žádost o povolení prodeje tří nových modelů „s navýšenou kapacitou baterií“. Ministerstvo povolení udělilo a podle svého zvyku jej 9. května také zveřejnilo k vyjádření veřejnosti. V žádosti není konkrétně uvedeno, o které modely se jedná (jsou skryty pod kódy) ani to, že jde o SSB, ale zmínka o vylepšených bateriích s články od společnosti Huzhou WeLion Technology Co Ltd. je zřejmě onou zprávou, na kterou všichni čekáme. Navíc v únoru prohlásil zakladatel a šéf automobilky Nio Čchin Li-chung, že se zákazníci už v létě dočkají nových baterií o kapacitě 150 kWh.

Nio už se úspěšně etabluje i v Evropě, jenže to vůbec neznamená, že si letos převratnou technologii vyzkouší i Evropané. Z podání totiž zaprvé není jasné, o které modely šlo (víme jen, že se jednalo o dvě SUV a jeden sedan) a zda jsou vůbec v evropské nabídce. A jestli vůbec vylepšené baterie Nio plánuje do Evropy dodávat, případně odkdy. Druhým velkým otazníkem zůstává cena takové baterie, která zřejmě nebude vůbec nízká. Kolegové z electrek.co, kteří s informací přišli, dokonce spekulují, že by se její cena mohla vyrovnat částce, za níž se prodává celé Nio ET5.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze