Nepovinná, ale hodící se výbava (nejen) do elektromobilu

  • Co byste rozhodně neměli nechávat doma při cestování elektromobilem
  • Jde o věci, které se vám budou hodit, až nastane nouzová situace

Čtete o elektromobilech více a více, ale ještě jste s jízdu s nimi nevyzkoušeli? Pokud máte tu možnost, tak rozhodně neváhejte a elektromobil vyzkoušejte. Jde o velkou zkušenost a třeba se vám to zalíbí tak, že budete mít bzučící a neobvykle svižný automobil i v garáži.

TIP: Nissanem Leaf na pařížský autosalon: aktualizovaný blog

Pokud už nějaké malé zkušenosti s elektromobilem máte, pak základní věci jistě znáte. Elektromobily disponují výbornou dynamikou v nízkých rychlostech, tichostí a leckdy i výborným komfortem a celkovým zpracováním. Každá mince má dvě strany a cestování s elektromobilem není výjimkou.

Důležité je zde především precizní naplánování trasy, dojezd většiny elektromobilů se totiž zatím spalovacím příbuzným rovnat nemůže. Čekat vinou špatného plánovaní několik hodin na nabíjecí stanici není zrovna pohodlné. Věřte, že naše redakce by o tom mohla vyprávět. Čím více kilometrů s elektromobilem ujedete, tím spíše vám budou docházet věci, které by bylo dobré mít na cestu s sebou. A je prakticky jedno, zda se chystáte na cestu přes půl Evropy nebo jen v rámci České republiky.

Prodlužovací kabel

Jednoznačně nepovinně-povinná výbava každého majitele elektromobilu. Je možné, že ho budete celý rok pouze vozit, ale věřte, že přijde situace, kdy se vám bude hodit, ať už přímo vám nebo nějakému „kolegovi“ z řad řidičů elektromobilů.

BMW 330e Mennekes

Ovšem není to tak jednoduché. Nemyslete si, že půjdete do garáže a vezmete první „prodlužku“. Kdepak. Dokonce samotné automobilky na svých nabíječkách piktogramem klasické prodlužovací kabely zakazují. Jde o velké proudy a je lepší si připlatit za něco lepšího než za kus, který jako kabel vypadá a prodávají ho naši maličcí asijští spoluobčané.

Deka

Nemusíte zrovna patřit mezi lidi, kteří nosí svetr, když ostatní chodí v triku, ale vozit v autě deku je dobrá volba. Ať už si budete chtít v noci při nabíjení zdřímnout nebo, nedej bože, vám dojde baterie. Rozhodně nejde o věc, která vám zabere celý zavazadlový prostor, a proto ji doporučujeme vozit s sebou. Je spousta majitelů spalovacích automobilů, pro které by neměl být problém doběhnout pět nebo deset kilometrů na čerpací stanici, koupit kanystr a uhánět do pohodlí domova. My „elektromobilisté“ takové výhody nemáme.

BMW deka

Teplá bunda

Spousta lidí má takový zlozvyk, že ani v zimních měsících si do automobilu nebere bundu. „Vždyť auto topí, ne?“ bývá jejich častý argument. Ano, auto topí, stejně jako můj starý telefon, který volal, ale už nevolá. Náhoda je blbec a předpokládám, že s blbcem se neradi scházíte. Vezměte si s sebou teplou bundu, ať jedete v zimě kamkoli. Obzvláště pokud cestujete elektromobilem. Věřte, že minimálně při zimní, večerní romantice při pohledu do krajiny to vaše drahá polovička ocení. A s případným vypnutým topením dojedete v elektromobilu o mnoho kilometrů dál, což někdy může být otázkou „dojedu, nebo nedojedu“?

Tesla bunda

Nápoje

Rozhodně to nikomu z vás nepřeji, ale zůstat s automobilem, ať už jde o elektromobil či spalovací auto, kdesi mezi kukuřicí a řepkou olejkou není příjemná věc. Vozit u sebe dostatečné množství tekutin je snad návyk, který si do života neseme už od doby, kdy jsme každý chtěl být popelář, kosmonaut či hasič.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze