Není to model z lega? Nikola představila elektrickou buginu se 125kWh baterií

Není to model z lega? Nikola představila elektrickou buginu se 125kWh baterií
  • Nejsme si jisti, jestli se dá tak velká baterie do malé karoserie vměstnat
  • Vůz umí díky 555 koním zrychlit na stovku za 3,9 vteřiny
  • Stejně jako Tesla Model 3 má cena začínat na 35 tisících dolarech

Znáte společnost Nikola Motor? Mohli bychom říct, že jde o odvrácenou stranu Tesly. Víc než na elektromobily se v minulosti firma soustředila na vodík, nyní se ale vrhla na elektromobily a představila nám sebevědomou buginu Nikola Zero. Nejsme ale jediní, pro koho je specifikace jen těžko uvěřitelná. Nejvíc nás samozřejmě u elektromobilu zajímá kapacita baterie. K dispozici mají být tři varianty. Nejmenší kapacita je 75 kWh, druhá verze má 100 kWh a poslední až 125 kWh znamenající reálně 300kilometrový dojezd v plném offroad režimu. Právě 125kWh baterie v nás vzbuzuje otázky, jak se do malé buginy vešla. Tesla má největší hustotu baterií a i do mnohem většího vozu měla problém 100kWh baterii vměstnat. Co všechno nám dál Nikola slibuje?

Nikola v modelu Zero bude mít samozřejmě ABS a kontrolu trakce, nebudou však chybět ani systémy proti převrácení nebo variabilní využívání točivého momentu, které můžeme znát například z Rimacu Concept_One. Cena začíná na úplně stejně hodnotě jako Tesla Model 3, tedy 35 tisících dolarech, a přijde ve dvou výkonových variantách. Ta „slabá“ bude mít 415 a ta silnější dokonce 555 koní. V základní výbavě pak nebudou chybět LED světla, 10palcový infotainment nebo updaty přes internet. Za příplatek na vás bude čekat ono navýšení výkonu na 555 koní, již jmenované bezpečnostní asistenty proti převrácení apod., audiosystém, externí elektrické zásuvky nebo kamery.

Koupili byste si elektrickou buginu za 35 tisíc dolarů, která dojede přes 300 kilometrů a zrychlí na stovku za 3,9 vteřiny? My si myslíme, že by s ní byla opravdu velká legrace. Pořád nám však není jasné, jak moc reálné je vložení tak velké a těžké baterie do malé karoserie. A jak moc věříte Nikole vy?

Zdroj: electrek.co

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze