Německo příští rok drasticky sníží dotace na nákup elektromobilů

2
Německo příští rok drasticky sníží dotace na nákup elektromobilů
Fotografie: Roman Havlín, fDrive.cz
  • Za dva roky budou dotace na nákup elektromobilu takřka minimální
  • V příštím roce skončí v Německu dotační podpora pro plug-in hybridy

Ačkoliv je elektromobilita na vzestupu, sousední Německo začalo tak trošku hatit její podporu. Na veřejnost se dostala zpráva, která pojednává o významném snížení dotací na nákup elektromobilů, jak informuje například adac.de. Významná změna ve financování nastane již počátkem ledna nadcházejícího roku. V řeči konkrétních čísel jde o to, že nově bude příspěvek na elektromobil činit 4 500 eur (109 000 Kč), což je o 1 500 eur méně, než dosud. V tomto případě bude platit podmínka, že zakoupený vůz musí podle čisté ceníkové ceny stát méně než 40 000 eur (970 000 Kč). Kdo by snad chtěl něco lepšího, i pro něho je připravena dotace.

Zaí elektromobil s cenou mezi 45 až 65 tisíci eur bude možné počítat s příspěvkem 3 000 eur (73 000 Kč). To je však o 2 000 eur méně než dosud. Nejnáročnější zájemci o elektromobil s cenou převyšující limit 65 tisíc eur budou již muset platit celou částku. Pro tuto kategorii se jakékoliv příspěvky ruší. Od 1. září 2023 navíc bude získávání podpory na nákup elektromobilu omezeno výhradně na soukromé osoby. Podniky tak jakoukoliv dotaci nebudou smět využít, tedy alespoň zatím. Ještě prudší omezení dotací se chystá v roce 2024.

Podle dosavadních zpráv se u elektromobilů s cenou do 45 tisíc eur oseká dotace na pouhých 3 000 eur. Dražší pak nebudou dotacemi podporovány vůbec. Od příštího roku se navíc očekává konec dotační podpory na nákup vozidel s plug-in hybridní technikou. Vývoj elektromobility je tak minimálně na území Německa v ohrožení a plány tamní vlády jdou proti proudu, kterým aktuální svět motorových vozidel směřuje.

Diskuze ke článku
Josef L
Josef L
Nevím, zda je při nákupu za 60 tis. EUR demotivace o 3% vyšší cena auta (nižší dotace).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze