Naši sousedé ukázali létající auto. Naráz zdolá cestu z Brna do Košic a zpět

Naši sousedé ukázali létající auto. Naráz zdolá cestu z Brna do Košic a zpět
  • Za výrobou stojí společnost AeroMobil
  • Cena je stanovena na 27 milionů
  • Do vzduchu by se automobil mohl dostat v roce 2020

Většina automobilek dnes pracuje na autonomních systémech, ale vzdálenější budoucnost možná přinese ještě jiné osobní dopravní prostředky než ty bezpilotní silniční, a sice automobily, které budou umět i létat.

Jedna taková společnost existuje hned u našich slovenských sousedů, nese název AeroMobil a na výstavě Top Marques představila nový model létajícího auta. V přepočtu bude stát 27 milionů korun.

„V úvodní sérii nebude vyrobeno více než 500 kusů, a to v ceně od 1,2 do 1,5 milionu eur v závislosti na konfiguraci,“ řekl v Monaku novinářům výkonný ředitel AeroMobilu Juraj Vaculík.

Vozidlo je téměř šest metrů dlouhé a 2,2 metrů široké. S rozvinutými křídly je široké 8,8 metrů. Z automobilu do ultralightu se stroj přestaví za tři minuty. O výkon se stará motor s výkonem 224 kW. Dolet činí až 750 kilometrů. Nechybí ani výbava jako padák či funkce autopilota.

„V úvodní sérii nebude vyrobeno více než 500 kusů, a to v ceně od 1,2 do 1,5 milionu eur v závislosti na konfiguraci. Od této chvíle začínáme přijímat rezervace a předběžné objednávky,“ řekl novinářům v Monaku výkonný ředitel AeroMobilu Juraj Vaculík.

Společnost AeroMobil vznikla v roce 2010 a už v roce 2013 a 2014 představila dva prototypy létajícího auta. Vzlétnout by automobil mohl již v roce 2020.

Zdroj: zpravy.aktualne.cz

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze