NASCAR předvedl prototyp závodního elektromobilu. Je to budoucnost legendární série?

NASCAR předvedl prototyp závodního elektromobilu. Je to budoucnost legendární série?
Fotografie: NASCAR
  • ABB NASCAR EV Prototype pohání tři elektromotory o výkonu až 1 000 kW
  • Prototyp stojí v přepočtu 39 milionů korun a pohání jej 78kWh baterie

NASCAR (National Association for Stock Car Auto Racing) v rámci prezentace svých iniciativ v oblasti udržitelnosti ukázal na závodě Chicago Street Race prototyp nového elektromobilu. Na něm spolupracoval s novým partnerem v podobě švédské společnosti ABB, jež můžeme znát především jako výrobce nabíjecích stanic. Jak dodává The Verge, vůz vypadá jako crossover podobný Fordu Mustang Mach-E, čímž se v mnoha ohledech vymyká tomu, jak vypadají tradiční sériové vozy NASCAR.


ABB NASCAR EV Prototype pohání tři elektromotory o výkonu až 1 000 kW, přičemž jeden je vepředu a dva vzadu. Baterie má pak kapacitu 78 kWh, ovšem o dojezdu jsme se nedozvěděli podrobnější informace. Nicméně víme alespoň to, že vůz má být postaven na upravené verzi podvozku Next Gen, jenž NASCAR představil po vývoji s partnery, jako je Chevrolet, Ford a Toyota, v roce 2022 a který už byl navržen s ohledem na přechod na alternativní paliva v budoucnosti.

ABB NASCAR EV Prototype

Prototyp za 1,5 milionu dolarů (cca 39 milionů korun) řídil 38letý jezdec David Ragan, který apnews.com prozradil, že jeho nejrychlejší kolo na Martinsville Speedway ve Virginii, kde vůz testoval, bylo o dvě desetiny sekundy pomalejší než s běžným závodním vozem NASCAR, a to pravděpodobně kvůli vysoké hmotnosti elektromobilu, jež jej zpomalovala v zatáčkách.

Milovníci série, kterou už v roce 1948 založil Bill France senior, se ovšem alespoň prozatím nemusí obávat, že by byly tradiční sériové vozy, pro něž je typický burácející zvuk motoru, okamžitě nahrazeny tichými elektromobily. Nicméně dá se předpokládat, že budoucnost série se bude ubírat environmentálním směrem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze