Nákupy Volkswagenu u konkurence pokračují. Nyní je na řadě Hyundai

Nákupy Volkswagenu u konkurence pokračují. Nyní je na řadě Hyundai
Fotografie: Hyundai Mobis
  • Volkswagen nadále kupuje technologie od konkurentů
  • Po platformě XPeng Edward nyní dojde na bateriové jednotky
  • Ty dodá Hyundai Mobis, který kvůli tomu postaví novou továrnu

Hyundai Mobis, dceřiná společnost koncernu Hyundai zabývající se výrobou automobilových komponentů, se pochlubila získáním velké zakázky od dominantního evropského výrobce. Tím není nikdo jiný než Volkswagen Group, který bude od korejské konkurence odebírat bateriové celky BSA pro chystanou budoucí platformu. Vzhledem k rozsahu kontraktu vybuduje Hyundai Mobis druhou továrnu v Evropě (první je v Nošovicích), která se bude zabývat produkcí právě pro Volkswagen. Vznikne ve Španělsku, nedaleko tamějších výrobních kapacit koncernu Volkswagen.

Protože Hyundai Mobis mluví o výrobních kapacitách blízko odběratele, lze si zaspekulovat, že má tato akce souvislost s chystanou produkcí několika malých a levných elektromobilů různých koncernových značek od roku 2025. Ty budou vznikat v továrně SEAT Martorell a bude mezi nimi i chystaná malá Škodovka. Pro Hyundai Mobis je to důležitý úspěch v jeho úmyslech stát se velkým světovým dodavatelem dílů pro různé zákazníky. Za tím účelem už buduje nové továrny v USA a Indonésii. Zároveň se počítá s tím, že španělský závod bude dodávat i dalším zákazníkům.

BSA (Battery System Assembly) je název montážního celku obsahujícího nejen samotnou baterii, ale i její řídicí systém a všechny potřebné periferie. S trochou nadsázky lze konstatovat, že se jen namontuje do elektromobilu a připojí. Hyundai Mobis má v nabídce široké portfolio podobných modulů, které nabízí třetím stranám.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze