Nabíjecí křivka Tesly Cybertruck není nic moc. Důkazem je video z nabíjení

5
Nabíjecí křivka Tesly Cybertruck není nic moc. Důkazem je video z nabíjení
Fotografie: Tesla
  • Cybertruck se nabil ze 14 na 90 % za 50 minut
  • Maximum nabíjecího výkonu vydrželo jen malou chvíli
  • Baterie vozu se před nabitím 20 minut předehřívala

S koncem minulého roku došlo na premiéru dlouho očekávané Tesly Cybertruck a již nyní si vůz mohou užívat první majitelé. Až dosud bylo známo jen to, že vrcholná verze Cyberbeast si dokáže poradit ve sprintu s mnoha konkurenty, jenže jak je na tom elektrický pick-up po stránce nabíjení? Na tuto důležitou otázku odpovídá video níže. Tesla Cybertruck je prvním modelem značky, jenž využívá nový typ baterie s označením 4680, což by mělo zaručit nejen rychlejší nabíjení, ale také delší dojezd. Zveřejněné video plně dokumentuje nabíjení Cybertrucku na Superchargeru V3 v americkém státě Arizona. Ten je schopen dodávat špičkový výkon 250 kW, což by mělo Cybertrucku bohatě stačit.

Video je zrychlené a zachycuje v krátkém čase celé nabíjení, přičemž nechybí ani několik grafů. Jak můžeme vidět v doprovodných grafech, zdá se, že Cybertruck má relativně špatnou křivku nabíjení, alespoň v rámci tohoto pokusu. Vůz přijel na nabíjecí stanici se 14 % baterie a dobrých 20 minut trvala její tepelná příprava. Řidič se tak snažil o co nejlepší výsledek nabíjení, což se ale ani tak moc nepovedlo. Cybertruck během chvilky začal odebírat výkon 255 kW, jenže to trvá jen krátký čas. Vzápětí se rychlost nabíjení postupně snižuje počínaje 20 % SoC. Na 40 % výkon klesne na 150 kW a výkonem 100 kW se vůz nabíjí při 60 %. O 6 % výše nabíjecí výkon znovu poklesne, tentokrát na 75 až 80 kW. Toto rozmezí se naštěstí udrželo až do přibližně 90 %, kdy majitel vozu nabíjení ukončil.

Celkově se tedy jednalo o 50minutové nabíjení ze 14 na 90 %, čímž se do 123kWh baterie Cybertrucku vrátilo 94 kWh. Očekávali jsme ale rychlejší nabíjení. Větší baterie obvykle vydrží vyšší rychlost nabíjení o nějaký ten čas déle. Premianty v nabíjení jsou tak stále Porsche, Audi a Hyundai/Kia, kdy všichni tito výrobci nabízejí elektromobily, které umí udržet vyšší nabíjecí výkon i nad hranicí 70 % stavu baterie.

Technické parametry Tesla Cybertruck Cyberbeast

Kompletní specifikace
Konstrukcedodávka, 5 683 × ? × 1 791 mm, 3 104 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon630 kW, 857 koní
Baterie123 kWh
Nabíjenírychlonabíjení: 250 kW, palubní: 11 kW,
Spotřeba?, dojezd: 515 km
Cena od2 236 000 Kč
Diskuze ke článku
Jan Jakubík
Jan Jakubík
Naposledy upraveno: 2. 1. 15:43
Však se ví dlouho, že 4680 trpí na přehřívání, takže křivka dobíjení odpovídá realitě. Zatím je to paskvil oproti deklarovaným vlastnostem z prezetace 4680 od Elona. A prý to bude ještě na roky, než ten tzv. suchý proces a vlastnosti 4680 přiblíží očekávaní, která tam byly.
Jan Jakubík
Jan Jakubík
Naposledy upraveno: 2. 1. 15:42
Další chyba v článku.Tohle auto není první, kde jsou 4680. Myslím, že Y v USA alternativně nabízí (prodávají) právě s možností 4680 a oproti normálnímu Y má dokonce nižší cenu a právě proto, že ty baterky stojí za velký prd! Každý to tam už dávno ví. :-)
Josef L
Josef L
Není to jedno, když v EU nedostane homologaci?
ElektroMarek
ElektroMarek
F-drive už také není nic moc.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze