Na Rozvadově vyrostla důležitá ultrarychlá nabíjecí stanice pro elektromobily

2
Na Rozvadově vyrostla důležitá ultrarychlá nabíjecí stanice pro elektromobily
Fotografie: e.on
  • Poskytne maximální výkon 175 kW
  • K dispozici je také standardní rychlonabíjecí stanice
  • Spuštění stanic by mělo proběhnout ještě v průběhu května

Jak jsme vás informovali už před měsícem, Česko získá další ultrarychlou nabíjecí stanici. Vyroste na Rozvadově u dálnice D5, na odpočívadle kousek od hranic s Německem a postaví ji E.ON. Jde o velmi důležitou lokalitu, kde budou moci řidiči elektromobilů pohodlně a rychle nabít při cestách do Německa. K dispozici bude stejná nabíjecí stanice, kterou je možno od E.ONu využívat již delší dobu na dálnici D1 u Humpolce, tedy stojan ABB s maximálním výkonem 175 kW přes konektor CCS. Pro auta, která dokáží využít výkon této stanice, jako je Porsche Taycan, Audi e-tron nebo Tesla Model 3, to bude znamenat krátkou (zhruba 20minutovou) zastávku, za kterou nabijí na dalších několik set kilometrů a mohou rychle pokračovat v cestě.

Pro řidiče s auty, která nedokáží výkon ultrarychlé stanice plně využít, bude hned vedle umístěna standardní (a s nižší cenou za nabití) rychlonabíjecí stanice s výkonem 50 kW přes konektory CCS a ChaDeMo a 43 kW pro nabíjení střídavým proudem přes konektor Typ 2. Jak je u E.ONu dobrým zvykem, kabel je přítomen i pro pomalé nabíjení, což oceňujeme.

Stanice jsou již instalovány

Stanice je prozatím ve výstavbě, její spuštění se očekává ještě v průběhu května. Přesné umístění stanice se jako vždy dozvíte z naší mapy nabíjecích stanic. Na stejném místě by měla vyrůst také nová lokalita s nabíječkami IONITY, ale ta bude až později v průběhu letošního roku.

Také na Rozvadově budou platit standardní ceny E.ONu za nabíjení, které bude možné ovládat mobilní aplikací E.ON Drive.

Typ dobíjení Cena za nabíjení – zákazník s registrací na E.ON Drive
AC dobíjení 3 Kč / kWh
DC dobíjení 6 Kč / kWh
UFC dobíjení 9 Kč / kWh
Diskuze ke článku
Extra
Redakce: nevíte bude-li nabíječka na Rozvadově ve zkušebním režimu?
Jiří
Díky za zprávu, každá lokalita nad 50 kW je super. Jen v mapě máte uvedeno, že CHAdeMO je 175 kW, což není pravda. Mělo by tam být uvedeno 50 kW. To samé i na Vystrově.

Jen CCS zvládá špičkově 175 kW. Prakticky je maximální proud omezen na 375A (3x125A) a maximální napětí je okolo 400 V.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze