Na nové auto dotace, za staré příplatek. Kdy se toho dočkáme?

Na nové auto dotace, za staré příplatek. Kdy se toho dočkáme?
  • Vláda se dnes zabývala otázkou omlazení vozového parku Čechů
  • Podpory se mají dočkat automobily s alternativním palivem
  • Koupě automobilu s vysokými emisemi má být spojena se sankcí
  • Při koupi ekologičtějšího vozu dostanete naopak bonus

Poměrně velký krok směrem ke zvýhodnění elektromobilů a hybridů dnes udělala vláda. Projednával se materiál předložený ministrem Janem Mládkem, který řeší otázku obměny vozového parku obyvatel České republiky. Jedním z několika kroků je i podpora nákupu vozidel na alternativní pohon v rámci státní správy, která by v tomto směru měla jít příkladem. Konkrétní opatření zatím na stole neleží. Čekat se bude na analýzu, která proběhne příští rok.

Studie ukazují, že nahrazení starých automobilů novými neznamená jen výrazné snížení emisí, ale zároveň navýšení bezpečnosti silničního provozu a méně nehod se smrtelnými následky.

„Základním cílem pro výběr nástrojů pro obnovu vozového parku u nás by měla být prioritně motivace občanů i institucí k vyřazování starých vozidel, k ekologickému chování, vlastní bezpečnosti a energetickým úsporám,“ připomněl ministr průmyslu a obchodu Mládek.

Plán počítá s tím, že když si koupíte automobil s vysokou produkcí emisí, budete platit více než doposud. Naopak za nákup vozidla s nízkými emisemi dostanete bonus. V jaké výši, to zatím není jasné.

K omezení znečištění ovzduší má pomoci i zavedení nízkoemisních zón ve městech. Vláda předpokládá, že současný vozový park veřejné správy v roce 2017 obmění automobily s alternativním pohonem a tudíž nižšími emisemi. Stanovila též závazný podíl vozidel s alternativním pohonem. Do konce roku 2020 má jít o 25procentní podíl a v roce 2030 o 50procentní podíl automobilů s alternativním pohonem.

K poslednímu dni loňského roku bylo registrováno celkem 7 119 185 vozidel všech kategorií. Průměrný věk v Česku užívaného vozidla přesáhl 17,26 roku.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze