Musk je prý připraven dále zlevňovat Tesly. Na marže nehledí

Musk je prý připraven dále zlevňovat Tesly. Na marže nehledí
Fotografie: Tesla
  • Elon Musk komentoval pololetní obchodní výsledky automobilky Tesla
  • Cenovou válku, kterou vyvolal, je podle svých slov připraven vyeskalovat
  • Konkurenční výrobci z Evropy i Číny jsou kvůli ní ve velkých problémech

Elon Musk označil stav současné světové ekonomiky za turbulentní dobu, která si žádá obtížná rozhodnutí. Narážel tím zřejmě na hrubé marže, které ještě vloni Tesla vykazovala v rekordních hodnotách kolem 26 %, letos je však rozpoutaná cenová válka výrazně snížila. V prvním čtvrtletí činily 19 %, ve druhém pak dokonce „jen“ 18,1 %, což odpovídá odhadům Wall Streetu. Za tato čísla by stále byla více než vděčná většina konkurenčních automobilek, zdá se však, že boj proti celému světu ještě neskončil.

Podle insideevs.com se totiž na tradičních rozhovorech k hospodářským výsledkům automobilky nechal Elon Musk slyšet, že je připraven dále zlevňovat na úkor vlastních marží, aby podpořil odbyt. Akcie automobilky se po tomto prohlášení okamžitě propadly o 5 %, ovšem to zřejmě není nic proti tomu, jakou paniku toto prohlášení muselo vyvolat v ředitelských kancelářích velkých světových automobilek. Ty totiž nutně potřebují z výnosů za prodej elektromobilů nejen umořovat astronomické náklady na jejich vývoj, ale ještě uspokojovat požadavky akcionářů po zisku. A řada z nich už nyní zabředla do hlubokých problémů.

Elon Musk tedy zřejmě opět hraje vabank, protože zmíněných 18,1 % je nejhorší výsledek za posledních 16 kvartálů. Investory, beztak rozmrzelé debaklem s autonomním řízením FSD a neustálými zpožděními v uvádění nových modelů, by mohlo přestat bavit Elonovi jeho pokus o ovládnutí světa dále financovat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze