Mobilita pro velkoměsta v podání Audi odhalena

Mobilita pro velkoměsta v podání Audi odhalena
  • Audi AI:ME znamená vizi autonomního městského automobilu budoucnosti
  • Disponuje malou obestavěnou plochou a maximálním prostorovým komfortem
  • Interiér se stává útočištěm pro období dopravní špičky s high-tech výbavou

Automobilka Audi vystavuje na autosalonu Auto Shanghai 2019 vizionářský koncept mobility pro megaměsta budoucnosti. Studie s označením Audi AI:ME nabízí kompaktní rozměry, prostorný, progresivní interiér a funkci automatizované jízdy na úrovni 4. Cestující tak mohou libovolně trávit čas uvnitř vozu během cestování. Audi AI:ME jim za tím účelem poskytne rozmanité prvky výbavy ze světa high-tech pro komunikaci, zábavu nebo prostý odpočinek. Design studie Audi AI:ME dokládá, jak dokonale může elektricky poháněné kompaktní vozidlo snoubit emoce s vynikajícím využitím obestavěného prostoru. Není bez důvodu, že umělé jméno AI:ME naznačuje spřízněnost se studií Audi AIcon pro automatizovanou jízdu na dlouhé vzdálenosti, která byla představena v roce 2017. Podobnost tvarového řešení a konceptu obou studií bude v Šanghaji nápadná, protože v expozici značky Audi na autosalonu Auto Shanghai 2019 bude stát AIcon hned vedle studie slavící světovou premiéru.

Audi AI:ME

Audi AI:ME zaujímá s vnější délkou 4,30 metru a vnější šířkou 1,90 metru stejnou plochu jako současné kompaktní vozy. Rozvor 2,77 metru a vnější výška 1,52 metru naproti tomu signalizují rozměry interiéru, které odpovídají minimálně vozidlům o třídu větším. Této přednosti bylo dosaženo díky uspořádání elektrického pohonu, který umožnil vytvořit krátké převisy karoserie a velkoryse prostorný interiér bez středového tunelu pro spojovací hřídel. Poháněcí jednotka o výkonu 125 kW (170 k) je uložena na zadní nápravě.

Kompaktní konstrukce systému pohonu znamená pro cestující maximum objektivně využitelného místa, prostorový komfort a značnou variabilitu. Audi AI:ME má uspořádání interiéru 2+x, které umožňuje rozmanité konfigurace sedadel a zavazadlového prostoru. Během většiny jízd budou využívána výhradně přední samostatná sedadla. V případě potřeby mohou vpředu a vzadu cestovat až čtyři osoby.

Audi AI:ME

Audi AI zásadním způsobem mění používání automobilu a výrazně zvyšuje kvalitu pobytu v interiéru vozu. Automobil se bude stále více proměňovat v „třetí životní prostor“ – po domově a pracovišti. Proto je logickým a důsledným krokem, že se designéři Audi při navrhování interiéru studie Audi AI:ME nepodřídili tvarovému řešení karoserie. Naopak dali interiéru prioritu, takže tvoří jádro celého vozidla. V popředí konceptu interiéru však nestojí klasické propojení řidiče a vozidla prostřednictvím volantu, přístrojů a pedálů, nýbrž pobyt cestujících v automatizovaně jedoucím automobilu. Proto se i konvenční ovládací prvky zasunou v elegantně rafinované choreografii a v klidovém stavu je zakrývá odkládací přihrádka s povrchem ze dřeva ořešáku s otevřenými póry.

Naprostou novinkou v interiéru automobilu je použití živých rostlin. Vegetace, která je v často životu nebezpečném biotopu velkoměsta vzácností, pomáhá i v automobilu vytvářet pocit blízkosti k přírodě a zároveň objektivně vylepšuje kvalitu vzduchu. Znečištěný městský vzduch se díky náročné filtrační technice do interiéru studie Audi AI:ME vůbec nedostane. Exteriér se zřetelně odlišuje od mainstreamových konkurentů. Audi AI:ME jde záměrně proti proudu. Víc než jen náznak klínovitých tvarů, pro značku Audi typicky zvýrazněné a rozšířené podběhy kol i pregnantní tvary bočních oken – to vše dodává celkovému vnějšímu designu mimořádný emocionální náboj.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze